Excite

Ziekteverzuim neemt sterk toe in eerste kwartaal

  • © Getty Images
Het ziekteverzuim onder werknemers in Nederland is in het eerste kwartaal van 2015 uitgekomen op 4,4 procent. In 2014 was dat nog 4 procent. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag gepubliceerd heeft. De stijging is volgens Dick ter Steege van het CBS vooral te danken aan de griepepidemie. Die was er vorig jaar niet, waardoor het ziekteverzuim lager uitkwam.

Uit dit percentage blijkt dat van elke duizend medewerkers in Nederland er in het eerste kwartaal 44 thuis zaten vanwege ziekte. De stijging is vooral waar te nemen in bedrijven met meer dan honderd medewerkers. Daar nam het verzuim toe van 4,8 procent in 2014 tot maar liefst 5,3 procent in 2015. Bij bedrijven met maximaal tien medewerkers bleef het verzuim op 1,7 procent, net als vorig jaar. Bij bedrijven met meer dan tien, maar minder dan honderd medewerkers steeg het aantal verzuimgevallen van 3,4 naar 3,7 procent.

Ook hier speelt de griepepidemie een rol: in grote bedrijven steken mensen elkaar vaak sneller aan dan in kleine bedrijven. Bovendien is er in grote bedrijven minder sociale controle, waardoor het makkelijker is om je ziek te melden.

Het ziekteverzuim is het hoogst in de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten. Daarna volgen onderwijs en de gezondheidszorg. Mensen melden zich het minst vaak ziek in de horeca. Dit komt vooral omdat er veel jonge mensen werken, die minder vaak ziek zijn. Daarnaast werken hier veel oproepkrachten, die gemakkelijk vervangen kunnen worden als er iemand ziek is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021