Excite

Xenos wil van vaste krachten af

  • © Getty Images
Winkelketen Xenos wil zoveel mogelijk van haar vaste krachten af en zou ze daarom dwingen om 'vrijwillig' te vertrekken. Dit wordt gemeld door de vakbonden FNV en CNV, die de afgelopen week honderden klachten hebben ontvangen van Xenos-medewerkers uit filialen in heel Nederland. Deze medewerkers zouden tijdens hun functioneringsgesprek een verklaring voorgelegd hebben gekregen met daarin de mededeling dat de werknemer en werkgever in goed overleg hebben besloten de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

In de vaststellingsovereenkomst die Xenos haar medewerkers voorlegt, die inmiddels in handen is van de media, staat onder meer dat het dienstverband beëindigd zou moeten worden omdat er een verschil van inzicht is dat niet op te lossen is. Volgens FNV-bestuurder Ron Peters worden mensen die goed functioneren op deze manier onder druk gezet om een verklaring te ondertekenen. Volgens hem worden ze zelfs geïntimideerd.

De vakbonden FNV en CNV hebben het vermoeden dat Xenos - dat onderdeel uitmaakt van Blokker Holding - werkt aan een stille reorganisatie. Daarom wil Peters zo snel mogelijk om de tafel met de directie van Xenos en van Blokker Holding. CNV heeft inmiddels een meldpunt geopend waar medewerkers van Xenos hun verhaal kwijt kunnen. Daarnaast bezoeken medewerkers van de vakbond de filialen, om met werknemers van Xenos te praten.

De vakbonden hebben inmiddels al tientallen concrete zaken die zo voor de rechter gebracht kunnen worden. Het gaat dan om zaken waarbij medewerkers te horen krijgen dat ze niet functioneren en daarom beter vrijwillig op kunnen stappen. Ook zou er met ontslag gedreigd worden. Blokker Holding heeft al aangegeven zich niet te herkennen in de klachten en verbaasd te zijn over deze situatie. Ook geeft het bedrijf aan dat er geen sprake zou zijn van een reorganisatie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021