Excite

Vind jouw opleiding uit alle WO opleidingen in vier stappen!

WO opleidingen vinden is niet gemakkelijk. Zeker niet wanneer er zoveel WO opleidingen bestaan in Nederland. Gelukkig kan je veel bronnen raadplegen om uit te zoeken welke opleiding het beste bij je past. Maar toch moet je weten hoe je deze bronnen gebruikt. Er zijn veel dingen die je gemakkelijk over het hoofd ziet, zoals de variatie in hoogte van collegegelden voor bepaalde studies per instelling.

Eerste valkuil

Sommigen weten al vanaf kleins af aan dat ze tandarts of journalist willen worden. Dan lijkt de studiekeuze makkelijk gemaakt, maar dat is de eerste valkuil die vaak wordt onderschat. Niet moet je alleen overwegen in welke stad je wil studeren, je moet ook weten waar je gaat wonen. Deze keuze zou dan niet alleen bepalen hoeveel geld je nodig hebt per maand, maar dit zet ook de toon voor hoe je je studentenleven gaat inrichten.

Bewust kiezen

Dit klinkt waarschijnlijk vrij abstract en ver weg. Je weet waarschijnlijk niet eens welke je studie je wil en je moet al gaan nadenken over andere aspecten, maar dat is juist de sleutel van een goede studiekeuze. Deze abstracte punten die pas bloot komen te liggen wanneer je de studie eenmaal begint, komen de meeste mensen als een verrassing voorbij waaien. Soms komt het als een slechte verrassing; soms als een te gek feest. Al met al, ben jij niet meer verrast en weet je precies waar je voor hebt gekozen en dat is waar het om gaat.

Dus, wat moet je doen?

1. Indexeer je persoonlijkheid

Bij stap 1 maak je persoonlijkheidstestjes op internetpagina's als studiekeuze123.nl. Schrijf voor jezelf op wie je bent door wat je graag in je leven hebt bijvoorbeeld in een rockband spelen en vaak je familie willen zien. Als aanvulling kan je ook vragen aan je nabije vrienden en familie wat zij denken welke studie bij je past en waarom. Zij kennen jou het best.

2. Indexeer je prioriteiten

Stap 2 gaat in op de verwachtingen van je omgeving tegenover wat je zelf wil bereiken. Je bedenkt wat belangrijk is voor jou bijvoorbeeld een leidende functie, bakken met geld en leven om te werken.

3. Indexeer je mogelijkheden

Bij stap 3 kijk je naar alle mogelijkheden. Je spit alle internetpagina's door met een opleidingenaanbod. Er zijn ook boeken die een vergelijking maken tussen best gewaardeerde WO opleidingen in Nederland. Bij deze stap kan je een idee vormen voor een studie en meeloopdagen doen bij verschillende universiteiten om sfeer en smaak te proeven.

4. Keuzes maken en doen

Stap 4, de laatste en moeilijkste stap, is de stap van keuzes maken. Gewoon kiezen; Geen ballen, geen glorie. Je schrijft je in voor een studie bij studielink en als je in november achterkomt dat de studie niet perfect aansluit op al je wensen ben je niet de Sjaak, maar juist normaal. Een studie moet je zelf opleuken. Niets in het leven gaat zoals je het wil. Onthoud dat en je zal een leuk studentenleventje tegemoet gaan.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021