Excite

Wat te doen bij werkloosheid?

Het is erg vervelend als je werkloos dreigt te worden. Je hebt toch een inkomen nodig om van te kunnen leven. Gelukkig kom je in Nederland bij werkloosheid niet zomaar zonder geld te zitten, je hebt namelijk recht op een WW-uitkering.

Voor wie is de WW-uitkering bedoeld?

Niet iedereen heeft recht op een WW-uitkering. Je moet verzekerd zijn tegen werkloosheid. Dit is eigenlijk altijd het geval als je in loondienst bent. Ook mag het niet je eigen schuld zijn dat je werkloos bent. Verder wordt er gekeken naar de tijd dat je in loondienst was. Voor je ontslag moet je minimaal 36 weken in dienst zijn geweest en daarvan moet je minimaal 26 weken gewerkt hebben. De maximale duur van je WW-uitkering is dan drie maanden. Wanneer je minimaal vijf jaar in dienst bent geweest voor je ontslag, heb je recht op een langere WW-uitkering.

Het aanvragen van een WW-uitkering

Het aanvragen van een WW-uitkering moet je zelf regelen. Dit kan een maand voordat je werkloos wordt tot en met de tweede dag na je ontslag. Een WW-uitkering krijg je niet zomaar. Het is namelijk wel de bedoeling dat je actief op zoek gaat naar werk. De eerste stap is om je in te schrijven bij het UWV werkbedrijf. De site hiervoor is werk.nl. Dit duurt ongeveer 20 minuten en je hebt je DigiD gegevens nodig. Wanneer je bent ingeschreven kun je een WW-uitkering aanvragen. Je aanvraag zal gecontroleerd worden en binnen een week zal een medewerker van het UWV contact met je opnemen.

De hoogte van een WW-uitkering

De hoogte van een WW-uitkering is van een aantal factoren afhankelijk. Er wordt gekeken naar het aantal jaar dat je gewerkt hebt, je leeftijd en je brutoloon. De eerste twee maanden krijg je 75 procent van je laatstverdiende loon. De maanden daarna 70 procent. Er geldt een maximum van 38 maanden. Je kunt op berekenhet.nl heel gemakkelijk de hoogte van je WW-uitkering uitrekenen.

Tot slot

Wanneer je een WW-uitkering krijgt is het belangrijk om zo snel mogelijk weer werk te vinden. Op het UWV werkbedrijf staan veel vacatures, maar je kunt natuurlijk ook zelf actief op zoek gaan. Schrijf je bijvoorbeeld in bij een uitzendbureau, reageer op advertenties in de krant, zoek op internet of vraag eens rond in je omgeving!

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021