Excite

Werkgevers wijzen dikke mensen sneller af

  • © Getty Images
Dikke mensen zijn niet alleen duurder uit op vakantie, ze maken ook nog eens minder kans op een baan. Hoewel een werkgever in principe niet mag selecteren op gewicht, blijkt dat werkgevers in de praktijk mensen met overgewicht sneller afwijzen. Ze geven namelijk de voorkeur aan mensen die een fitte uitstraling hebben. Dat meldt Olympia Uitzendbureau. Als twee kandidaten vrijwel dezelfde cv hebben, dan is de kans het grootst dat de kandidaat die er het gezondst uitziet de baan krijgt.

Dit zou vooral komen doordat de wet- en regelgeving voor werkgevers strenger is geworden. Zo moeten werkgevers sinds begin 2014 betalen voor flexwerkers die ziek worden voor hun contract afloopt. Over het algemeen leggen werkgevers de link tussen bijvoorbeeld ziekte en een (ogenschijnlijk) ongezonde levensstijl. Wim Bubberman, directeur van het bedrijf dat bemiddelt tussen zo'n 12.000 uitzendkrachten en 3.500 bedrijven: "De kans dat iemand die niet fit oogt ziek wordt, schatten bedrijven hoger in. En dus houden zij hem liever buiten de deur." Overigens wordt dat in de meeste gevallen niet hardop uitgesproken door de werkgever.

Olympia trekt haar conclusies vooral op eigen ervaringen. "Als je bedrijven er expliciet naar vraagt, zullen ze het ook ontkennen vanwege discriminatiewetgeving. Maar we zien wel duidelijk dat deze mensen bij gesprekken als eerste afvallen, ook al hebben ze evenveel of méér kwaliteiten en motivatie. Ze maken minder kans dan mensen die zich energiek en fit weten te presenteren."

Overigens probeert Olympia haar uitzendkrachten wel te stimuleren om gezonder te leven: "We willen ons niet bemoeien met iemands privéleven, maar het is wel belangrijk dat mensen zich er bewuster van worden dat werkgevers de voorkeur geven aan mensen die wel sporten of gezond leven. Sollicitanten zullen hierop moeten anticiperen om die gewilde baan daadwerkelijk te bemachtigen. Dat zeggen we eerlijk."

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021