Excite

Werkgelegenheid in de bouw neemt weer toe

  • © Getty Images
De werkgelegenheid in de bouw neemt voor het eerst sinds zes jaar weer toe. Dat voorspelt het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) in een rapport dat donderdag verscheen. De totale werkgelegenheid zal naar verwachting dit jaar met ongeveer 5.000 fulltime banen toenemen. Daarna gaat het alleen nog maar sneller.

Volgens het EIB komen er in de zes jaren die voor ons liggen bijna 60.000 banen bij in de bouw. Hiermee wordt een behoorlijke inhaalslag gemaakt ten opzichte van het aantal banen dat tijdens de crisis verloren ging. Dat waren er zo'n 85.000. Vorig jaar liet de bouwsector ook al een beetje herstel zien, maar nog niet zo duidelijk als nu.

Het EIB zegt dat het wel belangrijk is om rekening te houden met het feit dat de bouw op dit moment al op een heel laag punt zit. De stijging lijkt daarmee extra indrukwekkend. Voor de crisis werden er bijvoorbeeld nog 80.000 woningen per jaar opgeleverd, terwijl dit er in 2014 nog maar 45.000 waren.

Vooral in het segment onderhoud en renovatie gaat het op dit moment nog minder goed. Dat heeft er deels mee te maken dat het verlaagde btw-tarief van 6 procent halverwege dit jaar afloopt. Na 2016 zal de negatieve nawerking hiervan pas wegebben.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021