Excite

Werken in het buitenland en belasting betalen

Werken in het buitenland en toch keurig belasting betalen?

De procedure van belastingen betalen als je met verschillende landen te maken hebt is niet zo eenvoudig. Goede bijstand van een accountant is hierbij geen overbodige luxe.

En dan zijn er nog de verschillende mogelijkheden. Je woont definitief in het buitenland, bijvoorbeeld als gepensioneerde? Je woont hier en werkt over de grens? Je hebt een webshop in Duitsland? Je bent werkloos en trekt naar Spanje om werk te zoeken? Je bent een aantal maanden per jaar reisleider voor een vakantieclub? Kortom, je kunt met het betalen van je jaarlijkse belasting in allerlei situaties terecht komen. Elk geval is immers anders. Komt daar nog bij dat elk land zijn eigen belastingwetgeving heeft. De ingehouden percentages verschillen en... er is nog de gemeentebelasting in het land waar je woont!

Dit laatste is eigenlijk de kern van de zaak: welk is je woonland? Welk is je werkland? Gelukkig is er de zogenaamde bronbelasting. Zoals het woord zelf zegt: inhoudingen aan de bron van de inkomsten die je hebt. Die bron van inkomsten is algemeen gesteld je salaris. Elke maand zal je werkgever automatisch hierop een bepaald percentage afromen en doorstorten naar de bevoegde instanties van je werkland. Op die manier int de overheid maandelijks belastingen waarbij op het einde van het belastingjaar de rekensom wordt gemaakt om te zien of de werknemer ofwel teveel ofwel te weinig heeft betaald. Dit is niet enkel in het voordeel van de overheid, maar ook voor de werknemer brengt dit systeem voordelen mee. De afdracht van je sociale bijdragen zoals loonbelasting, ziektewet en werkeloosheid is meteen goed geregeld wat uiteraard een administratieve zorg minder is.

Grootste probleem bij grensoverschrijdende belastingtoestanden is de aftrekposten! Deze materie is inmiddels zo ingewikkeld geworden dat je je kan afvragen wie nog precies weet hoe het moet. Voeg daarbij nog het feit dat de wetgeving ook nog eens elk jaar verandert! Wat je het ene jaar wel mag aftrekken, mag plotseling het volgend jaar niet meer.

Het is dus belangrijk te onthouden dat elk land zijn eigen accenten legt en je best te rade gaat bij de bevoegde instanties van het land waar je werkt en woont om van alles op de hoogte te zijn. Lokale werkgelegenheidsinstellingen kunnen je vaak al goed op weg helpen!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021