Excite

Werken in het buitenland

Er zijn vele opties om in het buitenland te gaan werken. Veel studenten gaan bijvoorbeeld op werkvakantie naar Afrika, om daar met ontwikkelingswerk te helpen. Het komt ook voor dat werknemers door hun huidige baas naar het buitenland worden uitgezonden. Maar wie echt graag buiten Nederland wil werken, kan ook op verschillende websites vacatures zoeken in het buitenland.

Werken in het buitenland klinkt ideaal. Je kunt Nederland verlaten en gaan wonen in een bijzonder land of bijvoorbeeld in een land waar het warmer is dan in Nederland. Er komt echt er ook een hoop administratieve rompslomp bij. Voor landen buiten Europa moet je bijvoorbeeld een werkvergunning of een visum aanvragen.

Of je nu tijdelijk of voor een langere tijd in het buitenland gaat werken, je zult ook goed moeten opletten hoe het met je verzekeringen zit en of een periode in het buitenland gedekt wordt. Er zijn verzekeraars die een speciale aanvullende verzekering aanbieden, wanneer je een poos in het buitenland gaat werken. In sommige gevallen zul je ook goed moeten uitzoeken hoe het bij de belastingdienst gaat, want soms is het mogelijk om in Nederland belastingaangifte te doen.

Als je in het buitenland gaat werken, zul je er ook moeten gaan wonen. Vooral als je kinderen hebt kan dat moeilijk zijn, ze moeten van school veranderen en hun vriendjes achter zich laten. Om goed ingelicht te zijn over alle dingen die bij verhuizen naar het buitenland komen kijken, kun je bijvoorbeeld een emigratiebeurs bezoeken, of met Nederlanders praten die al in het land wonen waar je wilt gaan werken.

Afbeelding: Flickr, Patrik Jones

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021