Excite

Werken in de horeca – ben jij geschikt?

Van serveerster tot kok en van gastvrouw tot wijnkenner – de horeca heeft genoeg functies om gevarieerd te zijn. Ook achter de schermen van restaurants, cafés en hotels gebeurt veel. Kantoorfuncties zijn daarom net zo goed mogelijk. Wel moet je voor bepaalde functies eerst een opleiding volgen. Als je uiteindelijk een eigen restaurant, hotel of café wil beginnen, is het belangrijk om eerst ervaring op te doen.

Het woord horeca bestaat uit drie bedrijfsgroepen. ‘ho’ staat voor hotels, ‘re’ voor restaurants, en ‘ca’ staat voor cafés. Niet zelden worden deze drie gecombineerd. Je kunt bijvoorbeeld een café beginnen, deze uitbreiden met een menukaart (restaurant) en later kamers vrijmaken zodat gasten kunnen overnachten (hotel). Andersom heb je veel hotels die een restaurant en/of café hebben voor de gasten.

Als je in de horeca wil werken maar je weet nog niet precies wat je wil gaan doen, dan is het handig om te gaan werken op een plek waar meer mogelijk is. Zoals eerder gezegd zijn er hotels, cafés en restaurants in één. Als je al voor een werkgever bezig bent in het restaurant maar je wil toch iets anders, dan kun je gemakkelijker intern overstappen naar bijvoorbeeld bediening in het café, of het verzorgen van de hotelkamers.

Om te werken in de horeca moet je wel van aanpakken weten. De klant is koning en wil ook zo behandeld worden. Hiervoor heb je geduld nodig en moet je beleefd zijn, ook al heb je een rotdag en werkt iemand op je zenuwen. Denk je dat je het in je hebt en heb je al inspiratie opgedaan? Begin dan met het zoeken van je vacature in de horeca. Een handige eerste stop: horecawanted.nl.

Afbeelding: Flickr, the brownhorse

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021