Excite

Wat zijn de voor-en nadelen van flexibel werken?

Al sinds de jaren tachtig wordt er in Nederland door politici aangestuurd op het flexibiliseren van de arbeidsmarkt. Voorstanders zeggen, dat dit ervoor zorgt dat er meer mensen aan het werk kunnen. Maar is het flexibel werken wel zo gunstig? De voor-en nadelen op een rij.

Voordelen

De voordelen van zelfstandige zijn spreken als snel voor zich. Het idee dat je eigen baas bent, de vrijheidhebt om je eigen opdrachtgevers te kiezen en ruimte kan creëren om je talenten te ontwikkelen geeft veel ondernemers meer voldoening dan in vast dienstverband te werken. Bovendien wat is er nu leuker dan zelf een factuur te kunnen sturenin plaats van je salaris te ontvangen? Het geeft je een gevoel van trots. Trots dat je geheel op eigen kracht een opdracht binnen kan halen en succesvol weet af te ronden. Bovendien laat het zien dat je bereid bent om hard te werken.

Nadelen

Maar er wordt ook steeds meer gewaarschuwd voor de nadelen die aan het ondernemen vastkleven. Een recent veel besproken risico is, dat je als flexwerker onvoldoende arbeidsrechtelijk beschermd bent. Als er iets mis gaat, dan sta je er alleen voor. Ondernemers hebben namelijk geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en bouwen geen pensioen op. Als zelfstandige is het daarom erg belangrijk om altijd voldoende geld opzij te zetten voor bijvoorbeeld je pensioen of je arbeidsongeschiktheid, zodat dergelijke kosten gedekt kunnen worden als het nodig is. Ook heb je als zelfstandige vaak nauwelijks kans om een hypotheek te krijgen bij de bank. Omstandigheden die echter wel verbeterd zouden kunnen worden, als bijvoorbeeld banken hypotheken speciaal voor ondernemers zouden creëren.

Gaat kennis verloren?

Echte pessimisten zien behalve het gebrek aan bescherming en mogelijkheden om iets op te bouwen ook een verlies aan kennis door de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Er zou een te groot verloop aan arbeiders met specifieke kennis zijn. Het gaat hier echter vooral om kennisintensieve bedrijven, bijvoorbeeld in de ICT, die draaien op vakspecifieke kennis en specialisten. Hiervoor geldt dat een ‘stugge’ arbeidsmarkt meer ten goede komt van de ontwikkeling van het bedrijf dan een flexibele arbeidsmarkt. Voor veel andere delen van de markt hoeft dat niet perse zo te zijn en kan het juist leiden tot meer creativiteit en innovatie.

Advies

Flexibel werken kan afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent succesvol zijn en veel voldoening geven, maar bereid je goed voor! Wees op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent het ondernemen. Laat je bijvoorbeeld adviseren door de Kamer van Koophandel wanneer je je gaat inschrijven of ga naar de website van het Ondernemersplein voor veel concrete informatie, ervaringen en tips.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021