Excite

Wat doet een accountant?

Een accountant is iemand die voor zijn beroep jaarrekeningen van bedrijven maakt of controleert of financiële administraties doet. in Nederland en België is het beroep van accountant een wettelijk beschermde titel, net als in veel andere landen.

Een accountant word je niet zomaar, daar zijn speciale opleidingen voor. Een accountant controleert de jaarrekening van een bedrijf om vast te stellen of alle cijfers en gegevens kloppen. De leiding van het bedrijf, maar ook bijvoorbeeld aandeelhouders, banken, beleggers en subsidieverstrekkers kunnen de jaarrekening dan gebruiken voor hun beslissingen.

Een accountant laat zich vaak bijstaan door andere experts, bijvoorbeeld advocaten of IT-ers. Een accountant geeft ook adviezen over management en organisatie,de financiële administratie en over belastingzaken. Hij wordt wel gezien als de 'huisarts' voor zijn klanten en kan eventueel doorverwijzen naar specialisten.

In Nederland zijn vier soorten accountants: openbaar accountant (werkt bij een accountantskantoor of zelfstandig), interne accountant (werkt bij een accountantsafdeling van een bedrijf of organisatie), overheidsaccountant (werkt bij een accountantsafdeling van de overheid of als belastingcontroleur bij de belastingdienst) en de accountant in business. Deze laatste werkt niet als accountant maar bijvoorbeeld als directeur of administrateur.

Er zijn In Nederland twee organisaties voor accountants, de NBA en de NOvAA. Op hun websites vind je nog veel meer informatie over het beroep van accountant, de opleidingen en vacatures.

Afbeelding: Flickr account rahego

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021