Excite

Waarom zzp'er worden?

Een gevolg van de crisis of niet, maar steeds meer mensen gaan als zzp'er aan de slag. Het zoeken naar een nieuwe uitdaging is de belangrijkste reden van veel nieuwe zzp'ers die zich op de arbeidsmarkt begeven, zoals adviseurs, ict'ers, bouwvakkers. Bovendien willen de nieuwe zzp'ers graag zelf hun werktijden bepalen. Dat blijkt uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid, die eind 2012 is uitgevoerd door TNO en het CBS.

Redenen om zzp'er te worden

Andere belangrijke redenen om zzp'er te worden zijn bijvoorbeeld niet meer voor een baas willen werken, of geen geschikte baan kunnen vinden. Voor de meer ervaren zzp'ers is er ook een financiële overweging; sommigen kunnen namelijk meer geld verdienen als zelfstandige, in plaats van bij een baan in loondienst. Tenslotte willen meer en meer mensen zelf bepalen hoeveel uur ze per dag of per week werken. De nieuwe zzp'ers hebben ook veel om naar uit te kijken. Geen last van onnodige overleggen en vergaderen over zaken die maar zijdelings met hun werkzaamheden te maken hebben. De extra administratie die je als zzp'er hebt nemen ze graag voor lief.

Klassieke versus nieuwe zzp'ers

Bij klassieke zzp'ers zoals boeren, winkeliers zelfstandigen met personeel spelen juist hele andere overwegingen een rol. Werktijden en flexibiliteit zijn minder relevant, omdat ze vaak specifiek voor hun beroep hebben gekozen. Ook is bijvoorbeeld minder uren of flexibele werken op een boerenbedrijf geen realistische overweging. Wel vinden de klassieke zzp'ers dat ze maar weinig financiële zekerheid hebben, in tegenstelling tot nieuwe zzp'ers.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021