Excite

Vrouwelijke dertigers hoger opgeleid

  • © Getty Images
Vrouwelijke dertigers zijn vaak hoger opgeleid dan mannelijke dertigers. Bijna 43 procent van deze vrouwen heeft een hbo- of wo-opleiding afgerond. Voor mannen in dezelfde leeftijdscategorie is dit 'slechts' 38 procent. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend maakte.

Over het algemeen is het onderwijsniveau van de Nederlandse bevolking in de afgelopen twintig jaar behoorlijk gestegen. Met name vrouwen hebben hier hun voordeel mee gedaan. Van de generatie vrouwen die aan het einde van de jaren '50 geboren zijn heeft nog geen 25 procent een hbo- of wo-opleiding afgerond. Dat is nu wel anders.

Bij vrouwen die aan het einde van de jaren '70 geboren zijn, ligt het aantal vrouwen dat een hogere opleiding heeft afgerond ruim boven de 40 procent. Die groep vrouwen behoort tot de jongste generatie die in het onderzoek is meegenomen.

Een aanzienlijk deel van deze vrouwen koos voor een technische opleiding. Dit gebeurde twee keer zo vaak dan de generatie voor hen. Wel blijft dat aandeel nog een stuk lager dan bij mannen; waar ongeveer 6 procent van de vrouwen voor een technische opleiding kiest, geldt dat voor 31 procent van de mannen. Mannen en vrouwen kiezen allebei meer voor economische en juridische opleidingen. Daarnaast koos een derde van de jongste vrouwen voor een zorgopleiding.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021