Excite

Vrijwillig salaris inleveren niet ongebruikelijk

Bedrijven hebben het moeilijk. Vrijwillig salaris inleveren is daarom geen ongebruikelijke vraag aan werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot en salarisverwerker ADP. Zij ondervraagden duizend HR-medewerkers van verschillende bedrijven en sectoren. Uit hun antwoorden blijkt dat ongeveer 25.000 Nederlandse bedrijven het afgelopen jaar aan hun werknemers hebben gevraagd om vrijwillig salaris in te leveren. Dat is zo’n vier procent van alle bedrijven.

Bouwbedrijven

Werknemers in de bouw hebben het vaakst te maken gehad met de vraag om vrijwillig salaris in te leveren. Bij 17 procent van alle bouwbedrijven is de vraag gesteld. Ook in de reclame en bij vervoersbedrijven is werknemers vaker dan gemiddeld gevraagd om een voorgestelde salarisverlaging te accepteren, namelijk 9 procent.

Loonoffers

FNV-voorzitter Ton Heerts vertelt aan de NOS dat hij zich zorgen maakt om de loonoffers die werknemers moeten doen. Zo worden namelijk de cao-afspraken ondermijnd. Ook denken werknemers vaak dat het om een tijdelijke ingreep gaat, terwijl dat niet zeker is. Bovendien, zo laat onderzoekers Hans van der Spek van Bureau Berenschot doorschemeren, is er vaak sprake van dwang.

“Ik merk dat het wel redelijk dringend wordt opgelegd. Ze vragen het niet voor niets. De situatie is dan bij bedrijven wel zo dat er echt iets aan de hand is, het is een noodzaak van overleven.”

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Behalve op het loon, beknibbelen bedrijven ook steeds meer op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo is het aantal bedrijven waar de reiskosten worden vergoed gedaald van 96 procent naar 93 procent. Het aantal bedrijven dat opleidingskosten vergoedt, daalde van 89 procent naar 81. Het aantal bedrijven met een pensioenregeling nam af van 88 naar 84 procent.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021