Excite

Online voorbeeld sollicitatiebrief

Solliciteren kan een ware hel zijn als je niet weet hoe je indruk kunt maken met je sollicitatiebrief. Dit is immers de eerste kennismaking van het bedrijf met jou. Gelukkig staat het internet vol met tips voor een goede brief. Zoek daarom eerst een goed voorbeeld van een sollicitatiebrief en gebruik deze als voorbeeld, in combinatie met onze tips voor een goede brief.

Vier stappen voor een goede sollicitatiebrief

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief begint met een goede opbouw. Daarvoor zijn vier belangrijke stappen.

Ten eerste vertel je waar je de vacature hebt gevonden. Dat hoeft geen uitgebreid verhaal te zijn; vaak is één zin al voldoende. In principe weet het bedrijf zelf natuurlijk ook waar ze de vacature hebben geplaatst, dus je kunt creatief zijn. Verwijs bijvoorbeeld naar recent nieuws rondom het bedrijf, zodat je introductie meteen de aandacht trekt.

Ten tweede is het belangrijk een motivatie te geven waarom je solliciteert. Herhaal niet je cv, maar omschrijf vaardigheden die je, op basis van de functieomschrijving, zou kunnen toepassen in het bedrijf.

Vanuit deze punten kun je door naar de derde stap: uitleggen waarom juist jij geschikt bent voor de baan. Wederom geldt dat je geen informatie uit je cv moet herhalen.

De vierde stap is jezelf beschikbaar stellen voor het sollicitatiegesprek. Schrijf dat je bereid bent je cv toe te lichten in een gesprek of nadere kennismaking.

Online voorbeeld sollicitatiebrief

De juiste opmaak van een goede brief kun je terugvinden in ieder goed voorbeeld van een sollicitatiebrief. Ga daarvoor naar carrièrewebsites, zoals carrieretijger.nl, intermediair.nl of loopbaanadvies.net. Het belangrijkste advies is om de brief te beperken tot één A4. Je cv en je brief moeten het bedrijf prikkelen om je uit te nodigen op gesprek.

Open sollicitatie

Een voorbeeld sollicitatiebrief is eigenlijk niet heel anders dan voor een 'normale' sollicitatie. Het is wel erg afhankelijk van het type bedrijf; je wil natuurlijk nog meer indruk maken dan bij een sollicitatie op een vacature. Probeer te bedenken in welke sectoren veel verschuivingen zijn en verdiep je in de onderneming om op de juiste manier aansluiting te vinden met de bedrijfscultuur. Hiervoor kun je op het internet op zoek gaan, maar ook simpelweg een belletje naar het bedrijf kan zorgen voor de juiste informatie. Bovendien heb je dan al één voet binnen de deur.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021