Excite

Inspiratieloos? Hier een voorbeeld van motivatiebrieven voor een sollicitatie

Motivatiebrieven zijn niet de gemakkelijkste brieven om te schrijven. In een dergelijke brief betuig je niet je liefde aan die knappe vent of aan die ene mooie dame, maar moet je in weinig woorden aan kunnen geven waarom juist jij in aanmerking moet komen voor de vacature voor je droombaan. Veel mensen zoeken een voorbeeld van motivatiebrieven voor hun sollicitatie. Maar met deze standaardtips kom je ook een heel eind.

Het type brief

Kort gezegd zijn er twee soorten motivatiebrieven. Een is de gerichte brief en de andere is een open sollicitatie. In de gerichte brief reageer je op een vacature die je voorbij hebt zien komen. Je moet dan ook zorgen dat je specifiek op de inhoud van de functie ingaat en goed kijkt naar de eigenschappen die ze zoeken. De open sollicitatie is meer gericht op een bedrijf zelf. Je geeft aan waarom je graag actief wil worden bij een bepaald bedrijf en waarom je denkt dat je goed binnen de bedrijfscultuur zult passen. Vervolgens geef je aan in welke functies jouw interesse liggen en informeer je naar de mogelijkheden en beschikbaarheid van deze functies.

De opbouw

Volg bij het schrijven van je brief altijd de standaardformaat. Noem het adres en contactpersoon, plaats en datum en vervolgens begin je de brief met 'geachte heer/mevrouw'. Probeer van tevoren te informeren aan wie je de brief moet richten zodat je een naam kan invullen. Dit geeft een meer persoonlijke indruk. Zorg vervolgens dat je een georganiseerde en heldere structuur aanhoudt waarin je kort maar krachtig weergeeft op welke functie je reageert, waarom juist die opdracht jouw aanspreekt en waarom jij geschikt bent. Sluit vervolgens netjes de brief af. Het is handig om tijdens het schrijven nog even grondig de website van het bedrijf door te spitten voor eventuele extra informatie.

Nazorg

Voordat je je brief instuurt, is het belangrijk dat je nog een grondige spellingcheck doet. Een brief vol met spelfouten staat natuurlijk erg onprofessioneel. Indien je zelf niet zeker bent over je spelling, laat je brief dan nakijken door iemand anders die er met een frisse blik nog een aantal dingen uit zal kunnen halen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021