Excite

Voedingsdeskundige: opleiding en tewerkstellingskansen

Een voedingsdeskundige opleiding wordt steeds populairder. Onze groeiende aandacht voor een gezonde voeding is daar zeker niet vreemd aan. Over welke kennis moet je beschikken om het als voedingsdeskundige te maken?

Wat is de taak van een voedingsdeskundige?

Een voedingsdeskundige verstrekt advies over de samenstelling van een gezonde, hygiënische en evenwichtige voeding, en heeft heel wat aandacht voor de bereiding. Ze zetten het dieetvoorschrift van de dokter om in aangepaste voedingsmiddelen, recepten en menu's. Als voedingsdeskundige heb je zin voor verantwoordelijkheid, ben je communicatief sterk, kritisch ingesteld, en kan je zowel zelfstandig als in teamverband werken.

HBO-opleiding voedingsdeskundige

De HBO-opleiding voor voedingsdeskundige is vooral praktijkgericht. Je leert er alles voor gezonde voeding, maar ook psychologie, Engels en voorlichting. Je leert diëten samenstellen en mensen begeleiden naar gezonde voedingsgewoonten. Je leert alles over de kwaliteit van onze voeding en het proces van voedingsverzorging. Na het derde jaar kan je kiezen tussen de brede richting voeding of de paramedische richting voeding en diëtiek. De richting voeding is gericht op voorlichting, productontwikkeling, marketing en onderzoek. De tweede studierichting geeft je een paramedische opleiding. Je werkt nauw samen met medestudenten aan allerlei praktijkopdrachten en volgt stages op paramedisch vlak en op vlak van voeding. Tot slot sluit je jouw opleiding af met een stage en een scriptie. De opleiding neemt vier jaar in beslag. Opteer je voor een compacte opleiding, dan kan deze uitlopen tot maximum vijf jaar.

Vele mogelijkheden op arbeidsmarkt

Slaag je in deze opleiding, dan kan je zowel als voedingsdeskundige of als diëtist en voorlichter aan de slag. En dit zowel op zelfstandige basis als in vast dienstverband in een ziekenhuis bijvoorbeeld. Onder meer omwille van een steeds groter aantal mensen met obesitas en slechte eetgewoonten en -patronen in onze samenleving, zit dit beroep alvast in de lift en is het dus een uitstekende studiekeuze op dit moment.

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021