Excite

Vind je HBO-opleiding in het onderwijs

De traditionele docentenopleidingen zijn de opleidingen voor het middelbare onderwijs. Je kunt hierbij kiezen voor een specifiek schoolvak, zoals Engels, Nederlands, wiskunde, techniek en meer. Doe je een HBO-opleiding, dan krijg je een tweedegraads bevoegdheid om les te geven op de middelbare school. Dit houdt in dat je les mag geven aan de eerste drie klassen (plus de vierde klas van het VMBO). Wil je (ook) de hogere klassen lesgeven, dan kun je na je HBO-opleiding een masteropleiding volgen.

Leren lesgeven doe je tijdens je opleiding ook meteen. Volg je duale stages (op tijd zoeken naar een stageplek!), dan krijg je hier nog een vergoeding voor ook. Het voordeel hiervan is dat je niet op zoek hoeft te gaan naar een bijbaan, en vol voor je opleiding kunt gaan. Leer leerlingen kennen en maak kennis met het lesgeven. Elk jaar krijg je meer verantwoordelijkheid en zul je je zekerder voelen voor de groep. Dankzij video-opnamen kunnen klasgenoten en docenten je tips geven om nog beter voor de klas te staan.

Ditzelfde concept geldt voor de docentenopleiding van de PABO. De PABO is een opleiding voor docenten in het basisonderwijs, dus op de basisschool. Je richt je tijdens je opleiding niet op één vak, maar op alle vakken waar leerlingen mee te maken krijgen. Je leert dus sowieso rekenen, taal, biologie en andere vakken, en daarbij hoe je het beste kennis kunt overbrengen.

Weet je nog niet wat jou het beste ligt? Informeer dan eens naar de mogelijkheden een dagje mee te lopen op de opleiding. Zo krijg je een veel beter beeld van wat de opleiding inhoudt en kun je beter een keuze maken.

Afbeelding: Flickr, michaelcardus

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021