Excite

Veel werknemers krijgen minder vakantiegeld

  • © Getty Images
Veel werknemers krijgen dit jaar aanzienlijk minder vakantiegeld in vergelijking met voorgaande jaren. Dit maakte salarisdienstverlener ADP donderdag bekend op basis van eigen gemaakte berekeningen. Dit jaar wordt bij het uitkeren van het vakantiegeld - dat valt onder 'bijzondere beloningen' - rekening gehouden met de afbouw van heffingskortingen. Dat betekent dat er netto minder overblijft van het vakantiegeld.

De heffingskortingen waren altijd vaste bedragen, maar zijn omgezet naar inkomensafhankelijke bedragen. Bovendien worden ze in stappen afgebouwd. Per 2024 zal de uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de partner die het minst verdient komen te vervallen. Dat betekent dat vooral mensen met een hoger inkomen minder vakantiegeld krijgen. Wie anderhalf keer modaal verdient, wat neerkomt op 3993 euro bruto per maand, houdt er 242 euro minder aan over.

Voor die groep vallen namelijk zowel de algemene heffingskorting als de arbeidskorting lager uit. Dit betekent dat er geen 42 procent wordt ingehouden, maar ruim 48 procent. Wie 6655 euro in de maand bruto verdient, krijgt netto 256 euro minder aan vakantiegeld. Een inkomen van twee keer modaal, 5324 euro bruto per maand, gaat er in vakantiegeld netto 204 euro op achteruit.

Voor mensen met een modaal inkomen is deze verandering minder goed te zien. Wie bruto 2662 verdient, krijgt 59 euro minder aan vakantiegeld. Wie een minimumloon van 1502 euro verdient, gaat er helemaal niet op achteruit. Hetzelfde geldt voor werknemers die maandelijks bruto 7986 euro ontvangen. Veel mensen hebben overigens al te maken gekregen met de aangepaste heffingskortingen. Dit gebeurde via de aangifte over 2014, waarbij ze wat terug moesten betalen of minder geld terug kregen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021