Excite

Van stage naar baan: hoe doe je dat?

Een baan vinden is lastig nu de arbeidsmarkt zo krap is. Veel (pas) afgestudeerden zitten zonder baan omdat ze weinig ervaring hebben. Aan de andere kant worden ervaren arbeidskrachten na jaren in dienst wegbezuinigd, waardoor ze moeilijk weer aan de bak komen. Als jonge hond zul je dus creatief moeten zijn om je concurrentie op de arbeidsmarkt te slim af te zijn. Dat kan door van een stage naar een baan te gaan. Tips hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Toon initiatief

In de meeste gevallen zal een stage niet direct leiden tot een baan. Dat komt omdat een stage vaak onderdeel is van je opleiding. Je opdracht staat vooraf al vast, waardoor je op de werkvloer weinig van jezelf laat zien. Het is daarom belangrijk om initiatief te laten zien aan een werkgever. Meld je aan voor een stage buiten je opleiding om, en bepaal welke leerdoelen je wilt vervullen. Zorg uiteraard wel voor begeleiding zowel binnen het stagebedrijf als op je opleiding.

Klein bedrijf versus groot bedrijf

Van een stage naar een baan is bij het ene bedrijf makkelijker dan bij het andere. Zo heb je bij een klein bedrijf dat hard groeit, de meeste kans op een jaarcontract of vaste aanstelling. Dat komt omdat deze kleine organisaties vaak sneller reageren op veranderingen. Een groot bedrijf kan gunstig zijn voor ‘de juiste naam’ op je CV, maar de kans dat je kunt blijven na een stage is minimaal.

Stel persoonlijke doelen op

Verlies je doel niet uit ogen. Tijdens je stage zul je waarschijnlijk aan een opdracht moeten werken, maar je kunt veel meer leren op je werkplek. Stel van te voren doelen op die je wilt bereiken. Probeer iets op te steken over de bedrijfscultuur bijvoorbeeld, of stel jezelf ten doel om je referenties op te bouwen van je hele team. Een stage doe je niet alleen voor je opleiding, maar ook voor jezelf!

Wees zichtbaar

Laat jezelf veel zien. Zorg dat je zoveel mogelijk collega’s spreekt op de werkvloer, maar ook tijdens de lunch en op de vrijwillige borrels. Vraag je collega’s om feedback en organiseer zelf een functioneringsgesprek als deze niet snel genoeg volgt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021