Excite

Hoe kies je de universiteit die bij je past?

Misschien slaag je komend jaar voor je VWO-diploma of haal je de propedeuse van de HBO binnen; in beide gevallen kun je naar de universiteit. Afhankelijk van de studie die je wilt volgen, kun je uit een of meerdere instellingen kiezen. Maar hoe kies je de universiteit die het meest geschikt is voor jou?

Bepaal je studierichting

Er zijn een legio wetenschappelijke studies in Nederland. Voordat je een universiteit gaat uitzoeken, moet je daarom eerst duidelijk voor ogen hebben wat je wilt gaan studeren. Wil je bijvoorbeeld een studie 'Rechten' gaan doen? Vraag je dan af of je je bijvoorbeeld wilt verdiepen in notarieel recht, de wetgeving op het gebied van ICT of Internationaal en Europees recht. Ook belangrijk is om te weten wat je na je studie wilt? Denk daar goed over na, zodat je niet een studie kiest die niet bij je verwachtingspatroon van je carrière past. Om je te helpen bij de juiste studiekeuze zijn er diverse websites die je helpen om te bepalen wat voor jou het beste is.

Bepaal de universiteit

Als je eruit bent van wat je wilt gaan doen in de toekomst kun je de universiteiten gaan selecteren die jouw studie aanbieden. Kijk welke docenten bij het instituut betrokken zijn, misschien zit daar iemand bij waarvoor je bewondering hebt. Check wat voor onderzoeken de universiteit in jouw vakgebied op zijn naam heeft staan. Maar bovenal informeer naar het studieprogramma. Vraag je zelf af of de universiteit jouw de mogelijkheden biedt voor wat jij uit je studie wilt halen.

Bepaal de stad van de universiteit

Vind je verschillende universiteiten die jouw voldoende mogelijkheden bieden, dan kun je eens kijken welke universiteitsstad jou het meeste aanspreekt. Verlies hierbij niet de praktische punten uit het oog. Studentenkamers zijn duur. Misschien is het daarom beter om zo dicht mogelijk bij je ouderlijk huis te blijven, zodat je met het openbaar vervoer naar de colleges kunt.

Bepaal je studieland

Het kan zijn dat jouw studierichting ook aan een universiteit in het buitenland wordt gegeven. Dat is dan een mooie gelegenheid om - al voordat je aan de slag gaat - internationale ervaring op te doen. Daarbij leer je meteen om een vreemde taal goed te spreken. Bovendien staat een internationale studie-ervaring goed op je cv.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021