Excite

Tweede studie wordt goedkoper

Het wordt toch aantrekkelijk gemaakt om een tweede studie te volgen, ondanks eerdere tegenstrijdige berichten. Studenten die aan een tweede studie beginnen, terwijl de hun eerste studie nog moeten afronden, blijven het lage tarief collegegeld betalen. Dat maakte minister Jet Bussemaker (Onderwijs) woensdag bekend, na gesprekken met studentenbonden, hogescholen en universiteiten.

Ambitieuze studenten

Volgens eerdere plannen zouden studenten met een dubbele studielast, voor hun tweede studie het instellingscollegegeld moeten betalen. Dat bedrag kan oplopen tot meer dan een ton per jaar. De enkele duizenden studenten die dat betreft kunnen nu toch gewoon twee studies tegelijk doen. “Deze studenten die twee studies tegelijkertijd doen, tonen de ambitie die ik graag overal zou willen zien in het hoger onderwijs. Zij zijn het voorbeeld voor hun studiegenoten. Die wil je geen strobreed in de weg leggen,” aldus Bussemaker. De minister vindt de ambitieuze studenten “van heel groot belang bij het ontwikkelen van de Nederlandse kenniseconomie.”

Tegelijkertijd twee studies

In 2011 ging het om 3649 studenten die tegelijkertijd twee studies volgden. Het collegegeld voor een studie is dit jaar vastgesteld op 1771 euro voor de eerste studie. Ook als je vlak voor het einde van je studie aan een nieuwe opleiding begint betaal je de hele tijd het lage tarief aan collegegeld. De lagere lasten voor de tweede studie kosten het kabinet zo'n 10 miljoen euro per jaar.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021