Excite

Tweede studie nog duurder

Studenten die een tweede studie willen doen na hun opleiding, zullen vanaf volgend studiejaar diep in de buidel moeten tasten. Dat blijkt na de bekendmaking van de hoogte van collegegeld van acht universiteiten vorige week. Sommige instellingen verhogen het collegegeld met duizenden euro’s, waardoor het voor veel studenten financieel onmogelijk zal worden om een tweede studie te volgen.

Ambitieuze studenten

Gelukkig voor ambitieuze studenten gaat het in de meeste gevallen om enkele honderden euro’s. Niets dat een paar weken werken in de zomervakantie niet kan oplossen. Dikke pech is het voor studenten die een Master opleiding geneeskunde willen volgen aan de Erasmus Universiteit. Voor die studie geldt een verhoging van het collegegeld van 16.000 euro naar 20.000 euro. Dat is een stijging van maar liefst 25 procent. De duurste opleiding zit overigens in Maastricht: het collegegeld voor een jaar geneeskunde kost daar 32.000 euro.

Instellingscollegegeld

Sinds 2010 moeten instellingen voor een tweede studie meer geld vragen, omdat het ministerie van Onderwijs niet langer een tegemoetkoming biedt voor een dubbele opleiding. Studenten vallen vervolgens in de categorie ‘ongesubsidieerde studenten’ wat inhoudt dat ze het zogenaamde instellingscollegegeld moeten betalen. Het normale bedrag aan collegegeld wordt ieder jaar bepaald door de overheid. Wat een studie extra kost krijgen de universiteiten en hogescholen van de regering. Voor ambitieuze studenten die een tweede studie willen doen geldt dat voordeel dus niet meer. Dat leidt tot enorme bedragen collegegeld: voor veel studenten onbetaalbaar.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021