Excite

Tweede studie blijft gratis

Regeringspartijen VVD en PvdA willen graag dat de tweede studie voor excellente studenten gratis blijft. Dat maakten de partijen deze week bekend. Studenten die een tweede studie zijn begonnen tijdens hun eerste studie, hoeven ook in de toekomst geen extra collegegeld te betalen.

Ambitieus

Het voorstel komt van Pieter Duisenberg (VVD) en Mohammed Mohandis (PvdA). Bij de begroting van het ministerie van Onderwijs hebben de twee gepleit voor het behoud van een regeling voor excellente studenten. “Iemand die ambitieus genoeg is en het vermogen in huis heeft om twee studies tegelijk te volgen mogen we niet afstraffen maar moeten we juist stimuleren,” zegt Duisenberg. Mohandis is het daarmee eens. “Wij willen iedere student stimuleren om zijn of haar talenten maximaal te benutten en het beste uit zichzelf te halen. Door middel van het verlengen van het convenant geven we talentvolle studenten de middelen om dit optimaal te doen.”

Instellingscollegegeld

Tot een aantal jaar geleden was het voor studenten mogelijk om ingeschreven te staan bij meerdere studies, waarvoor slechts één keer collegegeld betaald hoefde te worden. Kabinet Balkenende 4 maakte daar een einde aan door voor een tweede studie het instellingscollegegeld te laten betalen. Een bedrag dat gemakkelijk tot duizenden euro’s oploopt en soms het collegegeld met wel achthonderd procent verhoogt.

Convenant

Als reactie op de financiële last voor excellente studenten werd in 2007 een convenant afgesproken door het ministerie, hogescholen en universiteiten, omdat het collegegeld voor een tweede bachelor- of masteropleiding bij wet is vrijgegeven. De VVD en de PvdA willen nu dat minister Bussemaker van onderwijs snel met de onderwijsinstellingen gaat praten over een verlenging van dit convenant en de twintig miljoen euro die gereserveerd is voor de oude regeling.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021