Excite

Top drie irritaties bij een afwijzing

Ben je op zoek naar een baan? Dan ben je vast al een aantal keren afgewezen op je sollicitatiebrief- of e-mail. Na tientallen afwijzingen maakt het voor sommige mensen niet meer uit op welke manier ze duidelijk wordt gemaakt dat ze niet hoeven te komen voor het gesprek. Toch zijn er veel ergernissen, die vooral te maken hebben met het gevoel dat je als sollicitant niet serieus wordt genomen. Hier lees je de top drie vervelendste afwijzingen naar aanleiding van je sollicitatiebrief.

Geen afwijzing ontvangen

De meest vervelende afwijzing is geen afwijzing. De cijfers liegen er niet om; veel HR-mensen nemen niet meer de moeite om een afwijzing te sturen, maar laten gewoon nooit meer iets horen. Vervelend, omdat je niet weet waarom je bent afgewezen en bovendien heb je geen idee of je brief überhaupt is aangekomen. Bovendien heb je vaak tijd en energie in je brief gestopt en een afwijzing geeft in ieder geval aan dat je brief is gelezen en beoordeeld.

Afwijzing als ontvangstbevestiging

De tweede grote ergernis is een afwijzing verkapt als ontvangstbevestiging. Daarin word je als sollicitant bedankt voor de reactie. Onderaan de e-mail is te lezen dat je bent afgewezen als je binnen drie dagen niks hoort. Zelfs een simpele afwijzing kost voor deze bedrijven blijkbaar al te veel moeite.

Te algemene afwijzing

Ergernis nummer drie is een te algemene afwijzing, waar je als sollicitant niet uit kunt begrijpen waarom je nou bent afgewezen. De meest voorkomende is dat je niet binnen het profiel zou passen. Jammer, want als het profiel in de vacature had gestaan, dan had je beter kunnen inschatten of solliciteren de moeite waard zou zijn. Ook vervelend is een algemeen bericht met een opsomming van afwijzingen, waarop het bedrijf heeft geselecteerd. Denk aan ervaring, woonplaats of leeftijd, waar je dan soms wel en soms niet aan voldoet.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021