Excite

Meer kansen dankzij een thuisstudie hbo

In de schoolbanken zitten is niet meer voor iedereen weggelegd. Als je al even aan het werk bent en je verplichtingen hebt, bijvoorbeeld. Dan kun je niet zomaar vier jaar vrij nemen om een opleiding te volgen. Toch wil dat niet zeggen dat je jezelf niet verder kunt ontwikkelen. Je kunt namelijk wél een thuisstudie hbo volgen. Je leert dan thuis, in je eigen tempo, en hoeft je slechts een aantal keer te melden, bijvoorbeeld om tentamens af te leggen.

Kosten en werk

Een thuisstudie hbo vraagt om een investering. In tijd, maar ook in geld. Je betaalt voor een opleiding al snel duizend euro per jaar. Toch moet je die kosten relatief zien. In de eerste plaats bestaat er altijd een kans dat je werkgever de kosten - of een deel ervan - wil vergoeden. Dit kan meestal als de opleiding werkgerelateerd is en zeker als de werkgever juist wil dat je de opleiding volgt. Daarnaast resulteert een hogere opleiding vaak ook in een hoger salaris. Daar merk je elke maand iets van. Als je je studie zelf betaalt, mag je een groot deel aftrekken van de betaalde inkomstenbelasting, onder bepaalde voorwaarden. Ook daarmee kun je wat van je investering 'terugverdienen'.

Mogelijkheden

Je kunt een thuisstudie hbo bij verschillende instanties volgen. De meest bekende opleidingsinstituten zijn LOI en NTI. Als je een opleiding kiest, let dan ook altijd op hoe deze gegeven wordt. Is er alleen sprake van thuisstudie, zijn er workshops, krijg je onbeperkte begeleiding, moet je extra studiematerialen aanschaffen, enzovoorts. Dat kan allemaal helpen in het maken van je uiteindelijke keuze.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021