Excite

Een telefonisch interview als onderdeel van je sollicitatie

Tegenwoordig is het niet meer voldoende om je motivatiebrief met cv op te sturen. Het wordt namelijk steeds normaler om een telefonisch interview in te zetten als vast onderdeel van het sollicitatieproces. Hoe overleef je nu een dergelijk gesprek en wat kun je doen om dit het beste voor te bereiden?

Overleef een telefonisch interview

Na lang zoeken heb je eindelijk een leuke vacature gevonden waar je op wil reageren. Je hebt hard gezwoegd op je motivatiebrief en je hebt je cv geüpdatet en het complete pakket op de post gedaan. Het einddoel van dit alles is natuurlijk een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Toch gaat het tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk. Recruiters zullen eerst willen weten met wie ze precies van doen hebben voor ze je uitnodigen voor een gesprek en zullen je opbellen voor een kort gesprek. Dit onderdeel wordt een telefonisch interview genoemd.

Bel in een rustige omgeving

Wanneer je telefoon rinkelt, zullen in eerste instantie de zenuwen door je lijf gieren. Het is belangrijk om even enkele seconden te kalmeren voordat je aan het gesprek begint. Zorg er daarom voor dat je ongestoord kunt bellen door even weg te lopen wanneer je je in een drukke ruimte bevindt.

Wees concreet

Zorg dat je tijdens het gesprek helder formuleert waarom jij geschikt bent voor de functie waar je naar solliciteert en wat jij er van verwacht. Zorg bij onverwachte vragen dat je goed nadenkt voor je antwoord geeft, maar draai niet om de feiten heen. Wees kort en bondig, want een recruiter heeft maar beperkt de tijd om met jou te bellen.

Eén stap verwijderd van een sollicitatiegesprek

Onthoud goed dat een telefonisch interview nog niet hoeft te worden gezien als sollicitatiegesprek. Toch moet je er ook niet al te luchtig over denken, omdat het interview wel degelijk als een voorselectie geldt. Bij een verkeerd antwoord kun je er meteen uit liggen. Zorg daarom dat je kennis over het bedrijf al goed is, nog voordat je de brief de deur uit doet. Op deze manier kun je beter inspelen op het moment dat je onverwacht door het bedrijf in kwestie wordt gebeld.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021