Excite

Tarieven freelancers gedaald in 2015

  • © Getty Images
De tarieven van freelancers zijn in 2015 in de meeste sectoren afgenomen. In 2015 lag het gemiddelde uurtarief op 44 euro, terwijl dat een jaar daarvoor nog 45 euro was. Met name zelfstandigen in de financiële en administratieve sector moeten inleveren, zo concludeert Hoofdkraan.nl, een opdrachtensite voor freelancers. Deze site trekt haar conclusies op basis van 13.500 offertes die het bedrijf tussen mei 2013 en 2015 verwerkte.

In de financiële sector werd gemiddeld 13 procent minder gevraagd dan in 2014. Zij zaten in 2015 nog op zo'n 39 euro per uur. Marketeers zagen hun tarieven in twee jaar tijd met bijna een kwart naar beneden gegaan: die rekenen nu nog zo'n 48 euro per uur. De freelancers die het beste verdienen zijn volgens Hoofdkraan.nl aan de slag als projectmanager of coach. Zij krijgen ongeveer 65 euro per uur.

Vertalers, verkopers en secretaresses verdienen het minst. Zij moeten het doen met een gemiddeld uurtarief van ongeveer 35 euro of lager. De provincie waar freelancers actief zijn heeft ook nog invloed. In Noord-Brabant wordt een gemiddeld uurtarief gehanteerd van 48 euro, terwijl dit in Flevoland slechts 33 euro per uur is.

Wie een ondernemersplan wil laten schrijven door een freelancer betaalt hier bij een freelancer uit Gelderland ongeveer 62 euro per uur voor, terwijl een freelancer uit Friesland hetzelfde werk doet voor zo'n 21 euro per uur. Ook een logo of huisstijl kun je beter door Friezen laten ontwikkelen, als je tenminste op de kosten let.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021