Excite

Met deze studietips kun je alles aan

Je doet een opleiding en dat betekent studeren. Nu kun je gewoon beginnen met lezen en een samenvatting maken. Die dan weer leren en kijken hoever je komt. Er zijn echter veel effectievere manieren van leren. Manieren die je echt zullen helpen. Met deze studietips kun je je voordeel doen.

Leren studeren, hoe pak je het aan?

Om straks een stuk makkelijker je tentamens voor te bereiden, zijn de volgende studietips erg handig.

Tip 1: Plan effectief

Leren studeren begint met een goede planning waarbij je steeds kijkt wat je per week moet doen om niet in tijdnood te raken. Het artikel effectief studeren op deze site vertelt je er alles over.

Tip 2: Ga na welke leerstijl jouw voorkeur heeft

Iedereen heeft een eigen stijl van leren. De manier waarop je het liefst leert. De bekendste test om die leerstijl te ontdekken is die van Kolb. Op internet zijn verschillende Kolbtesten te vinden. Een hele korte is die van 123test.nl. Alle leerstijlen zijn goed als je maar weet hoe je leert. Het beste is echter dat je ook kenmerken uit de andere leerstijlen gebruikt.

Tip 3: Leer een mindmap of concept map te maken

Onze hersenen werken niet lineair van links naar rechts zoals we lezen. Alle informatie die bij ons binnenkomt gaat in onze hersenen van links naar boven en van rechts naar beneden. Met deze theorie in zijn achterhoofd ontwikkelde Tony Buzan de mindmap. Je zet dus de informatie uit je boek of na een college visueel om op de manier waarop onze hersenen het liefst werken. Gebruik er kleuren en plaatjes bij en je onthoudt veel beter wat er geschreven of verteld is. Op de site leren.nl staat veel informatie over mind- en conceptmaps.

Tip 4: Volg een cursus snel lezen

Een tekst bestaat uit hoofdzaken, belangrijke bijzaken, minder belangrijke bijzaken en vulling om het een beetje leesbaar te maken. Een cursus snellezen leert je hoe snel die hoofdzaken en bijzaken uit een tekst haalt. Je leest dan een boek veel sneller wat aanzienlijke tijdwinst oplevert.

Maak het waar

Als je deze studietips opvolgt, zul je daar je hele studietijd profijt van hebben. Je leert makkelijker en hebt bovendien meer tijd voor andere ook belangrijke zaken. Bovendien zijn er nog meer mogelijkheden om beter te leren studeren. Je moet het echter wel in de praktijk waarmaken. Papier is immers geduldig.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021