Excite

Je studieschuld terugbetalen: hoe gaat dat in zijn werk?

Stel je gaat beginnen aan een opleiding op een hogeschool of universiteit. Een opleiding die minimaal vier jaar gaat duren en die zeker niet gratis is. Hoe ga je dat eigenlijk betalen? Je kunt natuurlijk een bijbaantje nemen. De vraag is of je hiermee genoeg geld kan verdienen om je hele studie van te betalen. Je studiekosten zijn tenslotte niet het enige dat je moet betalen. De oplossing voor dit probleem: een studielening afsluiten. Vier jaar lang leen je een vast bedrag per maand waarmee je studiekosten en eventuele kosten voor levensonderhoud kunt betalen. Wat gebeurt er eigenlijk na het behalen van je diploma? Is het de bedoeling dat je dan gelijk je studieschuld gaat terugbetalen? Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk: je studieschuld terugbetalen?

Vanaf wanneer moet je je studieschuld terugbetalen?

Hoogstwaarschijnlijk heb je je studielening ontvangen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), voorheen de IB-groep. Wanneer je bij de DUO je studieschuld moet gaan terugbetalen hangt af van het moment waarop het recht op studiefinanciering eindigt. Dit recht eindigt meestal op het moment dat je jouw studie hebt afgerond. Op 1 januari daaropvolgend begint de terugbetalingsperiode. Een tweejarige periode waarin je alvast mag beginnen met het terugbetalen van je studieschuld. Gedurende die twee jaar is het dus niet verplicht om alvast terug te betalen. Dit is pas verplicht tijdens de aflossingsfase. Deze fase begint twee jaar na het begin van de terugbetalingsperiode. Tijdens de aflossingsfase is het verplicht om je studieschuld te gaan terugbetalen.

Hoeveel moet je per maand terugbetalen?

De studieschuld die je bij de DUO hebt opgebouwd, dient binnen 180 maanden te worden terugbetaald. Dit betekent dat je vijftien jaar de tijd krijgt om je studieschuld terug te betalen. Op basis van de hoogte van je studieschuld en de vijftien jaar waarbinnen deze afgelost dient te worden, wordt een maandbedrag berekend. Is je studieschuld niet te hoog, dan ga je per maand waarschijnlijk 45,41 euro terugbetalen. Dit is ook gelijk het minimale bedrag dat er per maand moet worden terugbetaald. Bij een niet al te hoge schuld ben je dan minder dan vijftien jaar bezig om je studieschuld terug te betalen.

De regels van het terugbetalen van je studieschuld op een rij

Een studieschuld bij de DUO, de meest gangbare instantie om een studielening bij af te sluiten, dient dus binnen vijftien jaar te worden terugbetaald. De hoogte van je schuld en de aflossingstermijn van vijftien jaar bepalen de hoogte van het bedrag dat je per maand dient terug te betalen. Het is niet zo dat je de dag na je afstuderen gelijk al je studieschuld moet terugbetalen. Je hebt nog minimaal een periode van twee jaar waarin je wel mag beginnen met terugbetalen, maar waarin dit niet verplicht is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020