Excite

Hoe kies je de studie voor jouw toekomst?

Een studie kiezen is een uitdagende zaak. Tegenwoordig zijn er tientallen studies waaruit je kan kiezen. Goeie kans dat je net die studie over het hoofd ziet die bij jou past. Gelukkig zijn er diverse manieren om de juiste studie te vinden. Met een studiegids, dankzij een studiekeuzetest of via een studieadviseur.

Kies de studiegids

De eerste optie is een studiegids. Een dik boekwerk waar je alle studies in kan vinden die er bestaan. Of een digitale studiegids zoals de website kiesjestudie.nl. Deze website is een zoekmachine voor opleidingen voor de HBO of de universiteit. Op de website staan studies ingedeeld in tien vakgebieden waaronder Gedrag/Maatschappij, Economie/Bedrijf of Kunst/Cultuur. Als je zover bent, zijn er al behoorlijk wat opties gevallen. Je kiesveld is nu kleiner en overzichtelijker. Maar nu moet je letten op kleinere details. Hier begint het echte nadenken, je eigen interesse en misschien zelfs je passie.

Doe een studietest

Als je hier nog niet uit bent, dan kan je een studiekeuzetest gaan doen. Op het internet zijn heel veel studietesten te vinden. Je bent heus niet de enige die nog over je studie twijfelt. Je vindt een test onder de noemer 'beroepskeuzetest' of 'studiekeuzetest'. Op het internet staan gratis en snelle tests op 123studie.nl, maar ook tests waarvoor je moet betalen.

Uitgebreid advies

Daarnaast kan je ook terecht bij een studieadviseur. Hij of zij begeleidt je in je studiekeuze aan de hand van testen, gesprekken en opdrachten. De begeleider of studieadviseur stelt onder andere vragen over je interesses: je hobby's, sport en andere vrijetijdsbestedingen. Daarnaast kijkt hij of zij ook naar je capaciteiten, opleidingen en je persoonlijkheid. Ben je verlegen of juist uitbundig? Houd je van cijfers of juist van talen? De vragen van een studieadviseur zijn uitgebreid. Op die manier kan de adviseur een goed beeld van je te krijgen en zo de beste studie voor jou te vinden.

Onderzoek je toekomst

Met een studiegids, een test of een studieadviseur kom je mogelijk in een vakgebied waar je nooit aan gedacht had. Waar je het bestaan niet van wist. De wereld zit vol met mogelijkheden. Met opleidingsrichtingen waar je zonder die ene test of die briljante studieadviseur nooit achter was gekomen. Twijfel daarom niet als je met je handen in het haar zit. Zoek snel op internet of maak die afspraak met die studieadviseur. Het kiezen van een studie hoeft echt niet zo rampzalig te zijn.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021