Excite

Steeds meer vrouwen aan de top

Hoewel veel vrouwen nog altijd worstelen met het glazen plafond, neemt het aantal vrouwen aan de top van het Nederlands bedrijfsleven toe. Zo zijn er steeds meer vrouwelijk commissarissen bij beursgenoteerde bedrijven. Het afgelopen jaar steef het aantal vrouwen aan de top tot 18 procent, in vergelijking met 13,7 procent vorig jaar. Dat blijkt uit de Nederlandse Female Board Index 2013, die vrijdag is gepubliceerd.

Streefgetal

In Europa geldt een streefgetal van minimaal 40 procent vrouwen in de raden van commissarissen. Lang is dat getal ver buiten schot geweest, maar door de snelle stijging van vrouwen aan de top lijkt dit getal dichterbij te komen. Ruim een derde van de nieuwe commissarissen is op dit moment een vrouw, namelijk 34 procent. Van de Nederlandse bedrijven voldoen op dit moment vier ondernemingen aan het Europese streefgetal: DE Master Blenders met 50 procent, DSM met 43 procent, Unilever met 42 procent en Wessanen met 40 procent.

Bestuur

In tegenstelling tot de raden van commissarissen, zijn er nog altijd weinig vrouwen in de raden van bestuur. Voor Nederland geldt in deze positie een wettelijk streefgetal van minimaal 30 procent. In Nederland is er geen enkel bedrijf dat voldoet aan de norm in zowel de raad van commissarissen als de raad van bestuur. Het dichtstbij zit PostNL met respectievelijk 50 procent en 29 procent.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021