Excite

Aan de slag als stagiaire

Het is zover, je hebt eindelijk die felbegeerde stageplek gekregen en kunt aan de slag als stagiaire. Maar hoe gedraag je je eigenlijk tijdens je werk? Wat is jouw functie en hoe weet je of je het goed doet? En het allerbelangrijkste: hoe zorg je dat je tijdens die korte periode als stagiaire een onuitwisbare indruk achterlaat bij je collega's en leidinggevenden?

Stage lopen: echt aan het werk

Stage lopen betekent niet een half jaar lang luieren. Je gaat echt aan de slag als stagiair en dat betekent dat je volledig meedraait met een bedrijf. Collega's zullen van je verwachten dat je op je toppen presteert en interesse toont. Zij bieden jou immers een kijkje in hun werkend bestaan en dit is voor jou weer een kans om ervaring op te doen waar je in je verdere carrière heel veel profijt van kan hebben.

Waar moet je aan denken tijdens je stage?

Belangrijke dingen om te onthouden tijdens je stage is dat je goed oplet. Beschouw je taak als echt werk. Wanneer je je taak hebt afgerond, kijk dan of er ander werk voor je ligt. Wellicht kun je een collega uit de brand helpen die het erg druk heeft of vlak voor een deadline zit. Hierdoor toon je je behulpzaam en zullen collega's een beter beeld van je krijgen.

Vergeet daarnaast niet elke dag aantekeningen te maken van hoe je de dag hebt doorgebracht. Na afloop van je stage moet je vaak een verslag maken van je verrichte activiteiten en het leerproces wat je hebt doorlopen. Vaak gaat een stageperiode zo snel dat je niet meer weet wat je allemaal hebt meegemaakt. Daarom is het bijhouden van een dagboek erg verstandig wanneer je aan de slag gaat als stagiaire.

Je stagebeoordeling

Wanneer je eenmaal je periode als stagiaire hebt volbracht, zul je een beoordeling ontvangen van je functioneren. Daarbij wordt er gelet op je sociale en communicatieve vaardigheden, interesse en de mate waarin je jezelf hebt ontwikkeld. In samenwerking met de universiteit of je school zal er vaak een cijfer uitkomen. Trek je niet teveel aan van het oordeel. Waar het om gaat is wat jij er zelf van denkt te hebben geleerd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021