Excite

Stages: dé manier om ervaring op te doen

Stages zijn vaak een verplicht onderdeel tijdens je school of studie. Tijdens een stage draai je een aantal maanden mee met een bedrijf of instantie om te zien hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Kennis uit de schoolboeken is tenslotte niet voldoende om je staande te houden in het echte leven.

Stagelopen: wat komt er bij kijken?

Iedere jongere krijgt er vroeg of laat mee te maken: een stage. Er bestaan verschillende soorten stages. Zo zijn er snuffelstages waarbij je enkele dagen meeloopt met iemand uit een bedrijf. De ervaringsstage test je ervaring in de praktijk en een afstudeerstage is een stage waarbij je aan de hand van een bedrijfsopdracht je scriptie schrijft. Als regel geldt: hoe meer stages je loopt, hoe beter je weet hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Waar vind je een stage?

Voor bedrijven en instanties is het verschaffen van stageplekken een populaire manier om op voordelige wijze arbeidskrachten in te huren. Daarom is er bij bijna elk bedrijf wel de mogelijkheid om stage te lopen. Voor leerlingen en studenten biedt het juist een unieke kans om eens een kijkje te nemen in het echte werkende leven.

Vaak bestaat er via je school of universiteit een database met stageplekken. Daarin kun je zien op welke plekken studiegenoten hebben gezeten en hoe ze het hebben ervaren.

Daarnaast bestaan er bemiddelingsbureaus, vaak gerund door studenten, die andere studenten aan een stage helpen.

Ook de bestaande vacaturesites kunnen worden geraadpleegd om een stage te vinden. Het solliciteren naar een stage werkt vaak als een echt sollicitatieproces. Je stuurt een motivatiebrief en cv in en je gaat op gesprek. Hierna hoor je of je bent aangenomen of afgewezen.

Wat is het nut van een stage?

Naast de praktische ervaring, die vaak van onmisbare waarde is, kun je aan je stages een heel handig netwerk van mensen overhouden. Wanneer je na je afstuderen op zoek moet naar een baan, kun je eens binnen dat netwerk bekijken of er iemand is die je kan helpen om met de juiste personen in contact te komen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021