Excite

Spontane sollicitatie? Hier een voorbeeld!

Daar sta je dan. Jong, ambitieus, pas afgestudeerd en overlopend van energie en met je kersverse diploma klaar om de wereld te veroveren. Helaas ben je niet de enige. Duizenden anderen zijn tegelijkertijd met jou bezig om een plekje op de arbeidsmarkt te vinden. Hoe spring jij er dan tussenuit? Wacht je smachtend tot een bedrijf eindelijk een vacature heeft geplaatst? Natuurlijk niet! Neem gewoon het heft in eigen handen en stuur een spontane sollicitatie in. Een voorbeeld van dergelijke brieven vind je vaak genoeg online.

Hoe kun je een spontane sollicitatie het beste aanpakken?

Ten eerste moet je weten welke bedrijven je wil benaderen. Dit doe je door informatie in te winnen. Vroeger moest je naar de Kamer van Koophandel om dossiers op te vragen, maar tegenwoordig kan dit heel simpel via de websites van bedrijven. Aan de hand van de website kun je al heel snel een algemene indruk op doen van het bedrijf. Is de site formeel van aard of juist jeugdig en casual? Dan weet je ook wat voor soort brief je moet insturen. Informeer ook eens binnen je netwerk naar mensen die eerder bij dat bedrijf hebben gewerkt.

Internet is niet alles

Wil je echt iemand binnen het bedrijf te spreken te krijgen, ga dan naar carrièrebeurzen. Daar staan vele bedrijven met hun stands in één ruimte. Je kan dus heel effectief binnen een kort tijdsbestek heel veel informatie over heel veel verschillende bedrijven in winnen. Wees niet bang om mensen aan te spreken. Zij staan daar om jou informatie te geven.

Heb je eenmaal het bedrijf van je dromen gevonden. Wacht dan niet te lang en schrijf een brief. Wie weet zijn ze net op zoek naar jou en dat jij hen op eigen initiatief hebt benaderd, is alleen maar positief. Jouw droombaan bestaat heus, dus geef niet op!

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021