Excite

Wat vertel je tijdens het solliciteren over je zwakke punten?

Tijdens een sollicitatie wil je zo goed mogelijk voor de dag komen. Een brief opstellen is over het algemeen niet zo ingewikkeld, maar het gesprek is vaak alles bepalend! Er zal tijdens het solliciteren naar je zwakke punten worden gevraagd. Zwakke punten op zich zijn niet erg. Het is maar net hoe je hier mee omgaat! Hier de beste tips.

Tip 1: Een goede voorbereiding

De juiste voorbereiding is zeer belangrijk tijdens het solliciteren. Zwakke punten heeft iedereen. Probeer er van jezelf een paar te benoemen en hoe deze invloed kunnen hebben op de functie waarvoor je solliciteert. Wanneer je het voor jezelf helder hebt tijdens je voorbereiding, kom je beter uit je woorden tijdens het gesprek.

Tip 2: Zwakke punten positief maken

Een aantal zwakke punten kun je gemakkelijk minder erg laten klinken of je kunt er zelfs iets positiefs uit halen. Probeer hierbij wel bij jezelf te blijven. Ben je bijvoorbeeld verlegen, vertel er dan bij dat je altijd eerst de kat uit de boom kijkt en je omgeving goed observeert. Wil je altijd je gelijk hebben, vertel dan dat je er altijd voor zorgt dat je goed geïnformeerd bent, zodat je weet waar je het over hebt.

Tip 3: Zwakke punten verbeteren

Je kunt tijdens het solliciteren ook vertellen hoe je je zwakke punten wilt verbeteren. Je weet van jezelf wat je zwakke punten zijn, maar je wilt hier graag wat aan doen. Bied aan om een cursus of studie te volgen als taalvaardigheid niet je sterkste punt is. Ook kun je oplossingen aandragen. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om samen te werken, dan kan een oplossing zijn om ervoor te zorgen dat je een goede band met je collega's krijgt, zodat het leuker en makkelijker is om samen te werken.

Tip 4: Weet wanneer te stoppen

Vertel tijdens het solliciteren over je zwakke punten, maar ga niet uitgebreid uitweiden over slechte eigenschappen. Uitspraken als "Ik kom vaak te laat", "Ik voel me snel depressief" of "Ik ben lui" kun je beter achterwege laten. Wees wel eerlijk, maar probeer alleen zwakke punten te benoemen die niet per se negatief zijn, waar je wat aan kunt doen of die geen invloed hebben op je werk.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021