Excite

Solliciteren: wat te doen bij vreemde vragen in het gesprek?

Wanneer je gaat solliciteren gesprek een vanzelfsprekend onderdeel. Je bent gespannen voor het gesprek. Hoogstwaarschijnlijk wil je indruk maken op je toekomstige werkgever. Dit hoeft echter niet op alle manieren. Er zijn grenzen waar ook een werkgever zich aan moet houden. Maar wat zijn die grenzen? Wat mag niet gevraagd worden? En hoe reageer je als de werkgever te ver gaat?

Verboden vragen in het sollicitatiegesprek

Tijdens het solliciteren ben je in een gesprek het meest kwetsbaar. Je wilt die baan zo graag. Daarom probeer je een goede indruk te maken tijdens het gesprek. Dat betekent niet dat je overal antwoord op hoeft te geven. Ook niet alle gedragingen van de werkgever in spe hoef je te accepteren.

Taboe onderwerpen in het gesprek

In eerste instantie lijkt de regel heel simpel. Een werkgever mag enkel vragen stellen die betrekking hebben op de functie. Vragen die kunnen leiden tot discriminatie zijn verboden. Op deze vragen hoef je dan ook niet in te gaan. Vragen die absoluut niet gesteld mogen worden zijn vragen over:

  • zwangerschap en kinderwens
  • religie
  • seksuele voorkeur
  • gezin en/of familie
  • politieke voorkeur

Bijvoorbeeld de vraag of je man of vrouw je steunt in je carrière, of je een relatie hebt en wanneer je aan kinderen begint of nog meer kinderen wilt, hoef je niet te beantwoorden.

Vragen over je gezondheid

Als je gaat solliciteren hoef je ook geen antwoord te geven op vragen over je gezondheid of je ziekteverzuim. Indien je gezondheid toch van belang is voor de functie, dan mag dit alleen beoordeeld worden met een medische keuring. Het is niet de bedoeling dat een werkgever je een vragenvuur geeft over je gezondheid. Je gezondheid kan tenslotte alleen optimaal beoordeeld worden door professionele arts. Wel kan je gezondheidszaken benoemen wanneer deze direct van invloed zijn op het uitvoeren van de betreffende functie of wanneer je een aangepaste werkplek nodig hebt.

Reageren op vreemde vragen in het gesprek

Als je gaat solliciteren, hoe reageer je dan op een vreemd gesprek? Ook al zijn de zojuist benoemde onderwerpen verboden tijdens een gesprek, ze komen soms toch aan bod.

Belangrijk is dat je kalm blijft. Reageer altijd vriendelijk en beheerst. Mocht je geen problemen hebben met de vraag, dan mag je hier ook gewoon naar waarheid op antwoorden. Als je absoluut niet op de vraag wilt ingaan, stel dan een vraag terug als 'Is dat belangrijk voor de functie?' of 'Is er een bepaalde reden dat dit onderwerp voor mij van belang is?'.

Commissie Gelijke Behandeling

Wanneer je een slecht gevoel hebt over een gesprek, raadpleeg dan de Commissie Gelijke Behandeling. Hier kan je terecht als je duidelijke en sterke vermoedens hebt over discriminatie tijdens het solliciteren. Kijk eerst op de website cgb.nl over de werkwijze van de commissie.

Geschiktheid gaat voor

Niet alles is geoorloofd bij het solliciteren. En zeker niet in een gesprek. Als sollicitant heb je gelukkig nog altijd je rechten. De werkgever heeft niet alle macht. Natuurlijk kan het zijn dat je absoluut geen probleem hebt met de verboden vragen. In dat geval is er weinig aan de hand. Het is alleen zo dat de werkgever je op die punten niet mag afwijzen. Solliciteren middels een gesprek gaat tenslotte om de geschiktheid voor de functie.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021