Excite

Solliciteren en zwanger: kan dat?

Solliciteren en zwanger: gaat dat samen? Je wilt graag een andere baan of een nieuwe functie, maar er is een kindje op komst. Dat kan werkgevers afschrikken. Een baby heeft namelijk een behoorlijks impact op je leven, en daar komt een zwangerschapsverlof nog bij! Hoe pak je dit slim aan?

Wetten en regels

Voor een werkgever is het handig om te weten van een huidige of toekomstige zwangerschap. Maar volgens de wet mag bij solliciteren, zwanger zijn niet eens ter sprake komen. Een vraag als: “Heb je een kinderwens?” mag dus niet gesteld worden. Je bent ook niet verplicht om een zwangerschap te melden. Al kun je natuurlijk op een gegeven moment je groeiende buik niet meer verbergen. Sommige werkgevers willen graag dat je een medische keuring ondergaat, maar dat mag alleen in hele specifieke gevallen. Zeker niet om een zwangerschap uit te sluiten!

Zwangerschap melden

Je bent dus niet verplicht om bij het solliciteren je zwanger zijn te melden. Toch is het wel netjes om een toekomstige werkgever voor te bereiden op jouw zwangerschapsverlof. Bovendien kan je dan in een later stadium niet verweten worden je zwangerschap te hebben verborgen. Het beste moment is als je in ieder geval door de eerste sollicitatierond heen bent. Dan weet je zeker dat jouw profiel aansluit bij wat ze zoeken. Het bedrijf kan dan zelf bepalen of zij per direct iemand nodig hebben, of dat je kunt beginnen na je verlof.

Commissie Gelijke Behandeling

Word je afgewezen nadat je hebt verteld over je zwangerschap? Dan sta je in je recht om een klacht in te dienen bij de Commissie Gelijke Behandeling. Zij bekijken dan of de werkgever in strijd met de wet heeft gehandeld. Solliciteren en zwanger zijn mag namelijk in geen enkel geval met elkaar te maken hebben. Soms is niet te achterhalen of je bent afgewezen vanwege de zwangerschap of om een andere reden. “We hebben een betere kandidaat gevonden,” is namelijk moeilijk te weerleggen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021