Excite

Help, een sollicitatiegesprek! Hier vind je tips

Ja hoor, eindelijk is het zover! Nadat je uren gezweet hebt op je sollicitatiebrief en je je cv uitvoerig hebt gepimpt, word je gebeld en uitgenodigd voor een gesprek. Ongelooflijk spannend: je wil de baan graag hebben, maar realiseert je maar al te goed dat je maar één kans hebt voor een eerste indruk op je sollicitatiegesprek. Een paar tips kan je dus wel gebruiken

Een goed sollicitatiegesprek begint met de juiste voorbereiding

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een goed sollicitatiegesprek begint met de juiste voorbereiding.

Tip 1: Zorg voor een verzorgde uitstraling

Uiteraard zorg je ervoor dat je op tijd verschijnt én dat je kleding tiptop in orde is. Denk hierbij ook aan de kleinere dingen, zoals schone en netjes geknipte nagels en het poetsen van je schoenen. Sieraden en dergelijke kunnen je 'look' helemaal compleet maken en geven een verzorgde indruk, maar pas op: less is more. Een overdaad aan sieraden maakt een rommelige indruk en doet je eruitzien alsof je bent gekleed om te gaan stappen.

Tip 2: Je presentatie

Uiteraard stel je jezelf netjes voor. Een klam en/of slap handje geven, iemand niet netjes in de ogen kijken of vluchtig binnensmonds je naam mompelen, maakt geen goede indruk. Let ook op je lichaamshouding: loop en zit rechtop en ga niet zitten friemelen.

Tip 3: Bereid je voor op het gesprek

Ga goed voorbereid het gesprek in: zorg dat je je op de hoogte hebt gesteld van het reilen en zeilen in het bedrijf, de branche, de bedrijfscultuur en de functie-eisen. Het bestuderen van de bedrijfswebsite geeft je al een goede indruk. Wees verder voorbereid op vragen die tijdens het gesprek zeer zeker aan bod zullen komen, zoals:

  • Waarom ben jij geschikt voor deze functie?
  • Wat zijn je sterke en zwakkere kanten?
  • Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever?

Om je beter te kunnen voorbereiden, kan het handig zijn om aan mensen in je (directe) omgeving te vragen hoe zij jou zien. Wat ervaren zij als jouw kwaliteiten en op welke punten zou jij jezelf nog kunnen verbeteren? Ook kan je vragen of zij voor jouw sollicitatiegesprek nog specifieke tips hebben. Misschien is iemand bekend met de branche, de functie of het bedrijf!

En verder....

Bedenk dat het normaal is om zenuwachtig te zijn voor een sollicitatiegesprek, ondanks deze en andere tips. Degene die met jou het gesprek aangaat, zal hier naar alle waarschijnlijkheid rekening mee houden. Al moet je natuurlijk niet half onder je stoel zitten bibberen. Een béétje nervositeit is echter prima en laat zien dat je de baan graag wilt hebben. Ook vragen durven stellen aan je gesprekspartner maakt een geïnteresseerde en positieve indruk.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021