Excite

Schoonmaakbedrijf wil alleen 'Hollanders'

Het Brabantse schoonmaakbedrijf ‘Budget Cleaning’ heeft in een personeelsadvertentie alleen “echte Hollanders” verzocht om te reageren. De 30-jarige eigenaar Wesley de Laat wil zijn bedrijf onderscheiden door alleen Nederlandse glazenwassers, schoonmakers en schilders aan te nemen. Een bewuste keuze van de Waalwijker, want te veel getalenteerde Nederlanders zitten thuis zo vindt hij.

Doodsbedreiging

De personeelsadvertentie van Budget Cleaning is groot nieuws, omdat er sprake van discriminatie zou zijn. De Laat heeft de eerste doodsbedreiging aan zijn adres al mogen ontvangen. “Vier buitenlanders” hebben zijn zaak bezocht. “Ze zeggen in mijn gezicht dat ik beter kan maken dat ik wegkom, anders helpen ze een handje,” vertelt de ondernemer aan Omroep Brabant. Hij zegt zelf niets te vrezen, maar is wel bang dat zijn familie lastiggevallen zal worden.

Discriminatie?

Volgens Wesley de Laat heeft de personeelsadvertentie niets met discriminatie te maken. “Ik mag zelf bepalen wie voor mij werkt. Achmed en Ali zullen vast hele goede mensen zijn, maar ik hoef hen niet.”

De Laat vindt dat er niets nieuws onder de zon is. Volgens hem hebben andere bedrijven dezelfde insteek, maar spreken het niet uit. “Daar zeggen ze sollicitanten dat ze niet passen in het profiel van het bedrijf. Ik ben daar op voorhand duidelijk over.” De Laat wil met de oproep voor echte Hollanders voorkomen dat sollicitanten reageren op de vacature, terwijl hij ze toch niet zal aannemen. “Ik geef ze geen valse hoop.”

Overtreding

Volgens het discriminatiepunt Radar in Brabant is het schoonmaakbedrijf van Welsey de Laat in de basis niet in overtreding. De oproep voor werknemers van Hollandse bodem moet vooral gezien worden als mededeling. Pas wanneer mensen worden afgewezen voor een baan op basis van afkomst is er sprake van een overtreding van de grondwet.

Rotterdam

Overigens hoeven allochtonen die graag voor de Laat willen werken zich niet gepasseerd te voelen. Binnenkort opent er een vestiging van Budget Cleaning in Rotterdam, waar iedere afkomst en kleur welkom is. “Er wonen daar veel mensen met verschillende nationaliteiten, die willen wij de kans geven bij ons te werken in plaats van de criminaliteit in te gaan,” vertelt de Laat. In Brabant is de situatie anders, vindt de ondernemer.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021