Excite

Salarisonderhandeling: wat is belangrijk?

Het is altijd een lastig onderdeel van een sollicitatie: de salarisonderhandeling. Veel potentiële werkgevers zullen je tijdens één van de gesprekken vragen om een indicatie van het salaris dat je voor ogen hebt. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet te hoog of te laag inzet? In dit artikel lees je voor een goede salarisonderhandeling de tips en trucs.

Wanneer komen de salarisonderhandelingen?

Een geruststelling: de salarisonderhandelingen komen meestal niet tijdens het eerste gesprek aan bod. Hoewel salaris een essentieel onderdeel is van de functie, zal een werkgever vooral geïnteresseerd zijn in je kennis, ervaring en sociale skills. Bovendien staat er in de meeste gevallen een salarisindicatie in de vacature of op de website van het bedrijf. Een salarisonderhandeling of gesprek over arbeidsvoorwaarden voer je in het algemeen in een later gesprek, of tijdens een apart arbeidsvoorwaardengesprek.

Hoeveel ben je waard?

Een salaris moet je zien als een beloning voor je werk. Heb je veel ervaring? Dan is het niet vreemd dat jouw uurloon hoger ligt dan dat van een junior. Wees daarom niet bang om hoger in te zetten dan bij je huidige of vorige baan. Houd daarbij ook rekening met het soort organisatie en de industrie: in de financiële wereld zal vanzelfsprekend meer loon beschikbaar zijn dan in de non-profit sector. Verder zijn je mate van verantwoordelijkheid, je specifieke kennis en het salaris van de rest van het team bepalend.

Kom voorbereid

Een goede salarisonderhandeling begin je goed voorbereid. Het bedrag is immers afhankelijk van veel factoren. De samenstelling van het team, verantwoordelijkheid en bedrijfscultuur kun je achterhalen tijdens je eerste sollicitatiegesprek. Ook kun je via via misschien iemand van het bedrijf te spreken krijgen. Een recruiter kan je soms ook meer vertellen. Onderzoek daarnaast de industrie: bekijk andere vacatures van vergelijkbare bedrijven en functies, en raadpleeg online tools om salaris te vergelijken.

Wees serieus

Een salarisonderhandeling is een serieuze zaak. Hoe moeilijk het ook is, probeer niet een te hoog of te laag salaris in te zetten. In beide gevallen zul je niet serieus genomen worden. Wees ook niet te bescheiden. Als jij de baan wil en het bedrijf heeft ook een goed gevoel, dan is je loon grotendeels bijzaak. Weet je echt niet wat je waard bent? Vraag dan tijdens het gesprek om een voorstel van je potentiële werkgever. Zo leg je eenvoudig de vraag terug.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021