Excite

Zie jij al gat in je pensioengat?

Er zijn van die woorden, die je in eerste instantie nooit hoort maar die een tijdje later niet meer uit het taalgebruik zijn weg te denken. Pensioengat bijvoorbeeld. Waar je ook leest: het lijkt wel of heel Nederland een pensioentekort heeft. Hoe zit dat met jou? Heb jij al een pensioengat?

Pensioengaten: feiten en fabels

Zonder pensioengat hoor je er niet meer bij, lijkt het wel: een beetje werknemer heeft er een! Maar wat is een pensioengat nu eigenlijk? Veel mensen denken dat je al een pensioengat hebt wanneer je na je pensionering minder dan 70 procent van je laatstverdiende salaris overhoudt. Dit is echter niet waar, aangezien in veel gevallen ook je vaste lasten lager zullen uitvallen na je pensionering. Denk maar eens aan het feit dat de kinderen de deur uit zijn, je hypotheek (deels) is afgelost en je waarschijnlijk minder grote uitgaven zal doen dan nu het geval is. Ook houdt het begrip 'pensioengat' geen rekening met andere factoren, zoals lijfrentes en spaargeld. Conclusie: naar 'de letter' gezien, heb je een pensioengat wanneer je na je pensionering minder dan 70 procent van je laatstverdiende salaris overhoudt, maar in de praktijk hoeft dat geen gevolgen te hebben.

Wie heeft er een pensioengat?

Een betere vraag zou wellicht zijn: wie niet? Ga maar na. Iedereen die een tijdje uit het arbeidsproces is geweest, of dat nu komt door ziekte, werkloosheid of omdat je voor de kinderen zorgt, heeft een breuk in zijn of haar pensioenopbouw. Ook mensen die parttime werken bouwen geen volledig pensioen op. Verder zijn er nog steeds veel mensen die eerder willen stoppen met werken, waardoor ze de laatste jaren geen pensioen opbouwen.

Een pensioensgat: wat doe je er aan?

Misschien heb jij ook wel een pensioengat. Grote kans, want uit onderzoek blijkt dat maar liefst 77 procent van de Nederlanders geen volledig pensioen opbouwt. Maar wat doe je hieraan? Je hebt grofweg gezien twee opties: je inkomen aanvullen - door bijvoorbeeld een aanvullend pensioen te regelen - of je vaste lasten na je pensionering verminderen. Ook het inzetten van de levensloopregeling om eerder te kunnen stoppen met werken zonder pensioenverlies, is een veelgehoorde mogelijkheid.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021