Excite

Parttime werken populair in Nederland

Parttime werken is populair in Nederland. Nederlanders werken van alle Europese burgers het vaakst parttime. Ze hebben daar ook weinig moeite mee. Dat blijkt vrijdag uit gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Parttime werken heeft voor veel Nederlanders ook al jaren de voorkeur boven een 40-urige werkweek.

Tevreden parttimers

Volgens de resultaten van het Eurostat onderzoek, werkt bijna de helft van de beroepsbevolking met een baan in deeltijd. En Nederlanders zijn daar erg tevreden mee; meer uren zijn helemaal niet wenselijk. Het aantal parttimers ligt veel hoger dan in welk ander Europees land dan ook. Op dit moment is het 49,8 procent tegenover een Europees gemiddelde van 19,9 procent.

Meer uren werken

Op de tweede plaats ligt Zwitserland met 35,6 procent parttimers. De derde positie is voor Noorwegen met 28,1 procent. Van alle Europese parttimers geeft 21,4 procent aan meer uren te kunnen en te willen werken. In Nederland ligt dat percentage het laagst van alle 27 gemeten Europese landen; namelijk op 3,3 procent.

Underemployment

Het is voor het eerst dat het onderzoek heeft gekeken naar de wil om meer te werken dan een parttime aantal uren. De term die daarvoor gebruikt wordt is ‘underemployment’. De meeste mensen die last hebben van underemployment wonen op dit moment in het crisisland Griekenland. Maar liefst 66 procent van de parttime werkenden wil graag meer uren maken, maar kan geen extra werk vinden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021