Excite

Een opleiding tot accountant volgen

Hoewel de werkzaamheden van een accountant grotendeels cijfermatig zijn, moet hij ook goed met mensen kunnen omgaan. Een belangrijk onderdeel van zijn werkzaamheden bestaat namelijk uit het adviseren van allerlei instellingen en bedrijven. Ook ondersteunt hij bij het voeren van de administratie en stelt hij jaarrekeningen samen.

Welke vaardigheden heb je nodig om accountant te kunnen worden?

Accountant word je niet zomaar: niet alleen moet je er een opleiding voor volgen, maar daarnaast dien je al over een aantal basisvaardigheden te beschikken. Dat zijn:

  • Goed analytisch vermogen hebben
  • Cijfermatig inzicht hebben
  • Besluitvaardig zijn
  • Goede communicatieve vaardigheden hebben
  • Klantgericht zijn en zelfstandig kunnen werken

De opleiding tot accountant

Met de HBO-opleiding Accountancy kan je twee kanten op. Als je eenmaal je bachelor binnen hebt, kan je je specialiseren tot AA-accountant, of tot registeraccountant (RA-accountant). De opleiding tot accountant kan je volgen in zowel voltijds onderwijs, deeltijds onderwijs of de duale variant. Al deze HBO-varianten duren vier jaar. Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je een havo-, vwo- of MBO4-diploma hebben.

Waar volg je een opleiding tot accountant?

Dat hangt er vanaf wat je eigen wensen zijn! Wil je je studie combineren met een baan en/of vind je het prettig om zelf te weten waar en wanneer je studeert? Dan kan je de opleiding volgen bij een erkende thuisonderwijsinstelling, zoals de LOI of NTI. Wil je liever op de "klassieke" manier studeren, dan kan je ook bij veel hogescholen terecht. Hogeschool Windesheim in Zwolle bijvoorbeeld, maar ook de HAN (Arnhem en Nijmegen) en InHolland (Rotterdam).

Accountancy en werkgelegenheid

Met een afgeronde opleiding tot accountant op zak, ben je vrijwel altijd en overal verzekerd van werk. Logisch eigenlijk: zolang er bedrijven zijn, zullen er jaarrekeningen moeten worden opgemaakt en boekhoudingen worden verzorgd. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je lang zonder baan zal zitten, mocht dat al ooit gebeuren. Ook het salaris is zonder meer goed te noemen, net als de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Hoe weet je of de opleiding tot accountant iets voor jou is?

Allereerst door je te verdiepen in de werkzaamheden van een accountant. Ga maar na: als je altijd al een hekel hebt gehad aan cijfertjes en je wiskundeleraar schoot spontaan in de stress als hij je ook maar tegenkwam, dan ga je het niet redden op een accountancy-opleiding. Heb je daarentegen een passie voor cijfers, vind je het leuk om een adviserende rol te spelen en kan je goed met mensen omgaan, dan zou je deze boeiende opleiding eens kunnen overwegen. Ook een beroepskeuzetest kan je helpen om een beslissing te nemen.

 

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021