Excite

Een opleiding tot modeontwerper volgen

Veel mensen dromen ervan modeontwerper te worden. Ze kijken op naar creatievelingen zoals de Nederlandse Viktor &; Rolf of Iris van Herpen. Ook programma's zoals het Amerikaanse 'Project Runway' zijn erg populair. In dit programma strijden een aantal deelnemers om de hoofdprijs: een eigen collectie ontwerpen en verkopen. Stap één om dit alles te bereiken: een opleiding tot modeontwerper!

Het niveau van de opleiding: MBO of HBO

Er zijn verschillende scholen die gerichte modeopleidingen aanbiedingen in Nederland. In Amsterdam vind je bijvoorbeeld het Fashion Institute en de Rietveld Academie, in Doorn is het particuliere TMO en in Arnhem vind je ArtEZ. Het is echter eerst en vooral belangrijk om te weten op welk niveau je de opleiding wil volgen. In Nederland heb je de keuze tussen een MBO-niveau of een HBO-niveau.

MBO

Bij de mbo-studie ga je je bezighouden met alles op het gebied van mode en trends in de kledingbranche. Ontwikkelingen van de markt vertaal je naar kleding. Ook onderzoek je hoe het patroon kan worden gemaakt kan. Je hebt meerdere opleidingen op mbo-niveau. Op de site van het ROC kun je alle informatie vinden. Een van die opleidingen is 'Medewerker mode/maatkleding'. Deze studie kun je volgen op niveau 3 of 4 van het mbo. Met een niveau 4 diploma kan je alsnog doorstromen naar het HBO.

Wanneer je afgestudeerd bent, kun je gaan werken bij modehuizen, een bepaald kledingmerk of grote kledingbedrijven. Ook de kledingmaker om de hoek kan voor jou een mogelijkheid zijn.

HBO

ArtEZ in Arnhem is een van de aanbieders van een bachelor op het gebied van fashion. 'Fashion design' is bijvoorbeeld een studie die hieronder valt. Op ArtEZ wil men de student hoogwaardig opleiden tot modevormgever op HBO-niveau. De creativiteit wordt gestimuleerd. Er moet een goede werkdiscipline zijn en je moet constant de trends in de gaten houden. Met een HBO diploma kan je eventueel nog kiezen voor een specialisatie met een aansluitende master.

Na je studie ga je werken als zelfstandig ontwerper of in loondienst bij een ontwerper of kledinghuis.

Wel of geen opleiding?

Het is altijd goed een diploma achter de hand te hebben. Het geeft je meer zekerheid op de arbeidsmarkt, leert je ongetwijfeld zaken bij als samenwerking en algemene vorming. Het is echter wel zo dat je voor een modeopleiding toch een minimum aan talent, nieuwsgierigheid en enthousiasme nodig hebt. Een passie voor de modewereld brengt je al een heel eind op weg!

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021