Excite

Een opleiding tot jurist op het HBO

Voor een opleiding tot jurist heb je geen universiteit nodig. Wanneer je echt advocaat wilt worden, dan is dit wel nodig. Met de opleiding HBO recht kun je jurist worden. De opleiding is 1 van de moeilijkste hbo-studies, vinden veel mensen.

De noodzaak van de opleiding

HBO recht is ooit in het leven geroepen, omdat men vond dat er te weinig praktisch geschoolde juristen waren. Advocaten worden universitair opgeleid, maar bij de meeste universiteiten wordt er meer theoretisch naar de stof gekeken.

Wanneer er een jurist naar de zaak kijkt voordat de advocaat het doet, scheelt het geld. De advocaat is er immers minder lang mee bezig.

De plaats

HBO recht heb je door het hele land op verschillende hogescholen in het land. Utrecht, Amsterdam en Tilburg zijn drie van die plaats waar de opleiding wordt aangeboden.

De inhoud

Tijdens de studie worden juridische vraagstukken op een praktische wijze benaderd. Vaak wordt er ook in groepjes gewerkt om een case op te lossen.

Na jaar één, waarin alle recht globaal wordt behandeld en waarin de propedeuse wordt gehaald, volgt de inhoudelijke kant van het recht.

In het tweede jaar komt meer verdieping. In het derde jaar bestaat het jaar voor een groot deel uit de stage. De opleiding duurt vier jaar en wordt in het vierde jaar afgesloten met een scriptie of een afstudeeropdracht.

Na de vier jaar mag je jezelf Bachelor of Law noemen, maar jurist mag natuurlijk ook.

Specialiseren tijdens de studie

Je kunt tijdens de studie specialiseren in een rechtsgebied. Dit zal verschillen per hogeschool. Meestal zijn het Staats- en bestuursrecht, Europese en Internationaal recht, Personen- en Familierecht en strafrecht.

Proeven van de praktijk

Tijdens je studie zul je ook op stage gaan. Bij de meeste hogescholen is dit tien maanden lang bij dezelfde werkgever.

Hier kun je zien of het eigenlijk wel iets voor je is en of dit is wat je wilt doen. Overal is recht, dus er zijn veel plekken waar je stage kunt lopen. Ook hebben de meeste scholen een adressenbestand met plekken.

Het werkveld

Met HBO recht kun je op heel veel plekken aan de slag. Het is een hele brede studie.

Een paar van de beroepen:

  • Juridisch medewerker handhaving
  • Paralegal
  • Juridisch medewerker
  • Teamleider
  • Beleidsmedewerker

Het is dus heel breed en ook uitdagend.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021