Excite

De opleiding journalistiek - iets voor jou?

Werken als journalist is veelzijdig en afwisselend. Geen dag is hetzelfde! Ga maar na: de ene dag heb je een interview, de volgende dag ben je misschien op pad om research te doen voor een achtergrondverhaal, de dag daarna zit je te zweten om een column of artikel op papier te krijgen. Er zijn ook journalisten die zich juist liever toespitsen op enkele specifieke werkzaamheden: zij houden zich bijvoorbeeld alleen maar bezig met actualiteit en het vergaren van nieuws, of juist met het schrijven van recensies.

Welke competenties moet je hebben om journalist te worden?

Journalist word je niet zomaar. Naast het volgen van een opleiding, zal je ook over enkele basisvaardigheden moeten beschikken, zoals:

  • Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid
  • Analytisch denken, een onderscheid kunnen maken tussen hoofd- en bijzaken
  • Snel kunnen schakelen tussen diverse werkzaamheden
  • Goed met mensen kunnen omgaan
  • Flexibel en integer zijn
  • Zelfstandig werken en niet bang zijn voor deadlines

Opleiding Journalistiek

Om journalist te kunnen worden, dien je de opleiding Journalistiek te volgen. Dit is een opleiding op HBO-niveau: je hebt dus in principe een havo-, vwo- of MBO4-diploma nodig om te worden toegelaten. Ben je niet in het bezit van een van deze diploma's, maar wel ouder dan 21 jaar, dan kan je een toelatingstoets doen. De opleiding tot journalist duurt in principe vier jaar, hoewel er enkele hogescholen zijn die een deeltijdsvariant aanbieden met een doorlooptijd van drie jaar. Ook via thuisstudie kun je de opleiding Journalistiek volgen, bijvoorbeeld via de LOI of de NTI. Reguliere opleidingen worden gegeven in Rotterdam, Zwolle, Utrecht, Tilburg, Ede en Amsterdam. Tijdens je studie word je opgeleid tot allround journalist, zodat je daarna zelf kan kiezen waar je het liefste aan de slag gaat: bij een dagblad, de tv, een tijdschrift, of het wereldwijde web?

Gedragscode voor Nederlandse journalisten

Ook (of misschien juist: vooral) een journalist heeft zich te houden aan bepaalde gedragsregels. Deze betreffen vooral de integriteit: een journalist mag niet opzettelijk onjuiste informatie verspreiden of iemand ongegrond beschuldigen. Waar mogelijk pas je hoor en wederhoor toe, en maak je je bij het verzamelen van informatie bekend als journalist. Verder dien je zorgvuldig om te gaan met de privacy van verdachten, veroordeelden, nabestaanden en slachtoffers. Bij mensen die reeds (inter)nationale bekendheden zijn, ligt dat uiteraard anders: een journalist die voor de Story of Privé schrijft, gaat natuurlijk niet in z'n artikel zetten dat de heer Frans B. het laatst gesignaleerd is in het centrum van B.o.Z.

 

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021