Excite

Hoe volg je een opleiding tot advocaat?

Mensen doen soms nogal eens lacherig over de opleiding tot advocaat. Als je niets anders te doen weet, ga je rechten studeren. Maar deze opleiding is allesbehalve eenvoudig en alleen als je echt toegewijd bent en dit je droom is, lukt het je om de opleiding goed af te ronden. Maar hoe zit zo'n opleiding nu eigenlijk in elkaar?

Theorie en praktijk

De opleiding tot advocaat bestaat, net als veel andere opleidingen, uit theorie en praktijk. Wie advocaat wil worden moet eerst de studie Rechten doen. Dit is een universitaire opleiding die aan de meeste universiteiten gevolgd kan worden. Ga je altijd alleen voor het beste, dan kom je waarschijnlijk terecht op de Universiteit van Leiden, die bekend staat om haar uitstekende onderwijs. Voor je hieraan begint, is het wel handig om alvast een idee te krijgen van welke kant je op wilt. De vakken in de verschillende opleidingen komen namelijk niet altijd overeen en als je bedrijfsjurist wilt worden, zijn andere dingen belangrijk dan wanneer je 'gewoon' advocaat wilt worden.

Stage lopen

Tijdens je studie begint de eerste kennismaking met de praktijk: een stage. Soms wordt de stage via school toegewezen, in andere gevallen moet je deze zelf regelen. In ieder geval is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je echt mee kunt draaien in de praktijk en dat je niet alleen wat administratief- of leeswerk doet. Na je studie volgt nog een stage. Die duurt drie jaar. Pas als je die stage goed hebt afgerond, mag je jezelf advocaat noemen. Let op: na je studie stopt het leren nog niet: ook tijdens je tweede stageperiode moet je verschillende cursussen en opleidingen volgen!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021