Excite

Een open sollicitatiebrief opstellen

Wie zonder werk thuis zit, of voor wie een baan niet zeker is, zal zeker de vacaturesites goed volgen. Eigenlijk wacht je dan af of er ergens een vacature ontstaat. Je kan dit ook voor zijn door een open sollicitatie te doen. Een open sollicitatiebrief opstellen is anders dan bij een normale sollicitatie. Hier volgen tips om een goede brief te maken.

De voorbereiding

Bij een open sollicitatie, schrijf je niet op een functie binnen het bedrijf, maar moet je de lezer van je brief overtuigen dat het bedrijf iets aan jou heeft.

Daarom is een goede voorbereiding noodzakelijk. Zoek in de pers of op internet informatie over het bedrijf. Gaat het uitbreiden? Staat er een fusie op stapel? Kortom, liggen er voor jou kansen?

Bel het bedrijf op en vraag of er vacatures zijn of er aan komen. Vraag ook hoe ze omgaan met open sollicitaties en probeer de persoon te spreken die de sollicitatie behandelt. Hij of zij kent je naam dan al. Verwijs dan ook in je brief naar het gesprek en richt hem persoonlijk aan iemand. Dat voorkomt dat je brief in het bedrijf gaat zweven.

Maak je motivatie kenbaar

In de eerste zinnen van je brief schrijf je dat het om een open sollicitatie gaat en naar welke functie binnen het bedrijf je solliciteert. Degene die de brief leest, kan dan gericht verder lezen.

Wat kun jij voor het bedrijf betekenen?

Het middenstuk bestaat uit de opsomming van je sterke punten en kwaliteiten. Zorg dat die gericht zijn op de functie waarnaar je solliciteert en maak duidelijk dat jij iets voor het bedrijf kan betekenen.

De afsluiting

Sluit je brief positief af en vertel dat je over een aantal weken nog telefonisch contact opneemt. Vraag ook of ze je brief bewaren als er op dat moment echt geen vacature is.

Op deze manier een open sollicitatiebrief opstellen geeft de meeste kans op succes.

Schrijf gericht

Een goede open sollicitatiebrief opstellen is eigenlijk nog moeilijker dan een gewone sollicitatiebrief schrijven. Het bedrijf waarbij je solliciteert, vraagt namelijk niemand, dus je moet je dubbel onderscheiden om serieus genomen te worden. Volg daarom deze tips om een goede brief te schrijven die gelezen wordt en die ervoor zorgt dat de lezer serieus over je aanbod gaat nadenken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021