Excite

Stap voor stap naar de juiste opbouw van je curriculum vitae

Het is zover. Je gaat solliciteren. Dit is geen gemakkelijke opgave. Niet alleen moet je leren hoe je een goede motivatiebrief schrijft, ook je curriculum vitae moet op orde zijn. Je cv is tenslotte je visitekaartje. Lees hier hoe je stap voor stap toe kunt werken naar de juiste opbouw van je curriculum vitae.

Wat zet ik op mijn curriculum vitae?

De eerste stap naar een juiste opbouw van je curriculum vitae is logischerwijs het vermelden van je naam en adresgegevens, oftewel je persoonsgegevens. Deze gegevens vormen het eerste onderdeel van je cv. Een cv bestaat verder uit de volgende onderdelen: gevolgde opleidingen en cursussen, werkervaring, extracurriculaire ervaringen en overige informatie. Eventueel kun je een pasfoto bij je cv voegen, maar dit is niet verplicht. Het is belangrijk om bij elk van je onderdelen duidelijk te vermelden om welke tijdsperiode het gaat. Hierbij hoef je niet de exacte dag aan te geven, maar wel de maand en het jaartal. Zo kan een werkgever in een oogopslag zien wanneer je welke ervaring hebt opgedaan.

Opmaak: laat je cv opvallen

Aangezien je cv het eerste is waar werkgevers naar kijken voordat ze überhaupt je brief lezen, is het belangrijk om je cv te doen opvallen. Beperk je niet tot de klassieke zwart-wit opmaak, maar speel met gekleurde vakken, uitlijning of zelfs een apart lettertype. Let wel goed op of het bedrijf waarnaar je je cv wilt opsturen een opvallende opmaak kan waarderen. Zo zullen reclamebureaus sneller voor iemand kiezen met een mooi grafisch ontworpen bestand, terwijl iemand met een klassieke opmaak binnen de advocatuur professioneler zal overkomen.

Een gat in je curriculum vitae: wat nu?

Een veel voorkomende vraag is of je een gat op je cv moet vermelden. Een werkgever zal natuurlijk meteen aan je cv kunnen zien dat je er een periode tussenuit bent geweest. Het is belangrijk om aan te tonen dat je in die periode niet hebt stilgezeten. Vermeld daarom in de opbouw van je curriculum vitae wat je in die tussentijdse periode hebt gedaan. Wellicht heb je enkele maanden gereisd of heb je cursussen gevolgd. Dit is zeker de moeite van het vermelden waard.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021